CM de RUGBY 2015: ROMANIA-CANADA, 18.45, DIGISPORT / In cautarea primul succes de la turneul final

Nationala de rugby a ROMANIEI este in cautarea primei victorii la Campionatul Mondial din Anglia. Partida ROMANIA – CANADA din cadrul Grupei D a CUPEI MONDIALE va avea loc marti cu incepere de la ora 18:45, pe Leicester City Stadium si va fi cea de-a treia confruntare directa dintre cele doua natiuni in cadrul competitiei etalon a lumii rugbyului.

Inca dinainte a pleca spre Marea Britanie, componentii nationalei ROMANIEI anuntau ca vor doua victorii la CUPA MONDIALA, cu Italia si CANADA. Acest obiectiv ar putea fi insa unul destul de dificil de indeplinit, canadienii aratand in primele trei partide de la turneul final ca se afla intr-o forma buna. Nord-americanii au pierdut toate partidele, insa au un punct primit ca bonus defensiv dupa disputa “stransa” cu Italia.

CITESTE SI: CM DE RUGBY: ROMANIA A PIERDUT CU IRLANDA, SCOR 44-10. A DOUA INFRANGERE LA ACEST MONDIAL PENTRU STEJARI

De cealalta parte, STEJARII au fost invinsi de favoritele Irlanda si Franta, insa si ei au aratat ca formeaza o echipa redutabila, care poate pune probleme adversarilor de valori apropiate. STEJARII doresc sa continue seria invincibilitatii in fata CANADEI, inceputa in 2005, odata cu debutul in prima echipa a lui Catalin Fercu.

In palmaresul direct al intalnirilor dintre ROMANIA si CANADA sunt consemnate cinci dispute, doua succese fiind contabilizate in dreptul nord-americanilor si trei in contul STEJARILOR. Prima data cand cele doua natiuni s-au aflat fata in fata a fost la CUPA MONDIALA din 1991, atunci cand au facut parte din Grupa a 4-a alaturi de Franta si Fiji.Cum ROMANIA pierduse prima partida in fata “cocosilor galici”, iar CANADA castigase disputa cu Fiji, duelul romano-canadian care a avut loc la Toulouse fost decisiv in stabilirea echipei calificate pentru faza sferturilor de finala. CANADA s-a impus atunci cu rezultatul de 19-11.

Urmatoarea confruntare cu echipa CANADEI a avut loc tot la CUPA MONDIALA, patru ani mai tarziu, o disputa programata in cadrul Grupei A din care mai faceau parte Africa de Sud si Australia. Cum nici ROMANIA si nici CANADA  nu puteau emite pretentii la calificarea in sferturile de finala in fata a doua natiuni din elita rugby-ului mondial, disputa directa a fost una a orgoliilor avand ca miza evitarea ultimului loc in grupa.

Partida s-a disputat la Porth Elizabeth, iar CANADA a castigat de o maniera categorica reusind sa ne invinga cu rezultatul de 34-3, dupa trei eseuri marcate, si cu uvertura Rees contabilizand 19 puncte din doua transformari, patru penalitati si un dropgol. Primul succes al Stejarilor in fata CANADEI s-a consemnat pe 19 noiembrie 2005, atunci cand dupa o partida dramatica am reusit sa intoarcem rezultatul pentru a castiga cu 22-20, disputata fiind gazduita in Complexul Ghencea.

ROMANIA si CANADA s-au reintalnit in 2013, atunci cand o lovitura de pedeapsa concretizata de Florin Vlaicu in ultimul minut a decis soarta partidei, practic Florin Vlaicu cu cele sapte tentative de tinta reusite aducand STEJARILOR victoria cu 21-20. A fost o partida nebuna echipa noastra avand avantaj la pauza, 12-7, pentru ca apoi CANADA sa intoarca rezultatul la 17-12 si mai tarziu la 20-18, ROMANIA dovedind un moral excelent in fata unui adversar puternic si echilibrat in privinta raportului dintre cele doua compartimente, inaintarea, respectiv liniile dinapoi.

Ultima confruntre dintre frunza de stejar si cea de artar a avut loc anul trecut, din nou Florin Vlaicu fiind eroul echipei noastre nationale cu sase lovituri de pedeapsa concretizate fata de cele doua, respectiv una izbutite de Pritchard si McRorie. ROMANIA s-a impus cu 18-9, dupa un joc pe care l-am dominat in cea mai mare parte, atat teritorial cat si din punct de vedere al posesiei balonului, eforul inaintarii fiind completat eficient de Vlaicu. Acest succes ne-a adus avantajul in palmaresul direct contra CANADEI.

CITESTE SI: CM DE RUGBY 2015: IRLANDA – CANADA 50-7 (29-0), IN PRIMUL MECI DIN GRUPA ROMANIEI

CANADA – ROMANIA (XV-le de START):

CANADA: 1. Hubert Buydens, 2. Ray Barkwill, 3. Doug Wooldridge, 4. Brett Beukeboom, 5. Jamie Cudmore (capitan), 6. Jebb Sinclair, 7. John Moonlight, 8. Aaron Carpenter; 9. Gordon McRorie, 10. Nathan Hirayama, 11. DTH Van Der Merwe, 12. Nick Blevins, 13. Ciaran Hearn, 14. Jeff Hassler, 15. Harry Jones.

Rezerve: 16. Benoit Piffero, 17. Djustice Sears-Duru, 18. Jake Ilnicki, 19. Kyle Gilmour, 20. Nanyak Dala, 21. Phil Mack, 22. Conor Trainor, 23. James Pritchard.

ROMANIA: 1. Mihaita Lazar, 2. Otar Turasvili, 3. Paulica Ion, 4. Valentin Poparlan, 5. Johannes Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei (capitan) ; 9. Florin Surugiu, 10. Michael Wiringi, 11. Ionut Botezatu, 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14. Madalin Lemnaru, 15. Catalin Fercu.

Rezerve: 16. Andrei Radoi, 17. Andrei Ursache, 18. Alexandru Tarus, 19. Daniel Carpo, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Adrian Apostol, 23. Csaba Gal.

Meciul ROMANIA – CANADA va fi arbitrat de englezul WAYNE BARNES. WAYNE BARNES s-a nascut la Gloucestershire in 1979 si in momentul de fata este unul dintre cei mai experimentati arbitri din lume, cariera sa incepand la varsta de numai 21 de ani cand a fost inclus pe lista cavalerilor fluierului din Anglia.

Din 2005 a devenit arbitru profesionist, in cartea lui de vizita figurand competitii precum fosta Heineken Cup, astazi Champions Cup, Challenge Cup, Six Nations Championship, The Rugby Championship sau Pacific Nations Cup unde si-a facut debutul international in 2006 la o partida dintre Juniors All Blacks si Tonga. In 2010 a condus finala Heineken Cup dintre Toulouse si Biarritz.

Unul dintre asistentii lui Barnes va fi neozeelandezul Glen Jackson care inainte de a trece la arbitraj s-a afirmat ca jucator la franciza Chiefs, evoluand intr-o finala a Super Rugby in 2004, de unde a trecut la Saracens.

Din 2011 a ales cariera de arbitru, anul acesta fiind prezent la partida din Six Nations dintre Scotia si Tara Galilor. In aceasta editie a Cupei Mondiale a condus la centru intalnirile Australia-Fiji ,Tonga-Namibia si Irlanda-Canada.

Romano-italianul Marius Mitrea va fi celalalt arbitru asistent,care gratie prestatiilor apreciate in Guinness Pro 12, dar si la nivelul partidelor test are sansa participarii in premiera la Cupa Mondiala.

CLASAMENTUL GRUPEI D:

1. Irlanda 14 puncte (3 meciuri)

2. Franta 14 puncte (3 meciuri)

3. Italia 5 puncte (3 meciuri)

4. Canada 1 punct (3 meciuri)

5. ROMANIA 0 puncte (2 meciuri)

In cele doua jocuri disputate pana acum, nationala noastra a fost invinsa de Franta (11-38) si de Irlanda (10-44).

Sursa text, statistica: frr