CM Rusia 2018. Asistența video la arbitraj (VAR) a fost autorizată pentru turneul final

CM Rusia 2018. Asistența video la arbitraj (VAR) a fost autorizată pentru toate competițiile și în special pentru Cupa Mondială de fotbal din Rusia (14 iunie-15 iulie).  Anunțul a fost făcut de Internațional Football Association Board (IFAB), organismul care gestionează regulile jocului din cadrul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), informează AFP, citată de agerpres.ro.

Acest ajutor tehnologic este valabil în doar patru cazuri: validarea sau nu a unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaș roșu, analizarea unei acțiuni care poate determina acordarea unui penalty și corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancționat.

“Decizia a fost luată în unanimitate de membrii acestei instanțe”, se arată într-un comunicat. “Această reuniune istorică, condusă de președintele FIFA, Gianni Infantino, deschide o nouă era în fotbal cu asistență video care va ajută la îmbunătățirea integrității și dreptății în acest sport”, a transmis IFAB.

“Este o veste importantă în fotbal. Acest subiect a fost discutat de decenii. Am decis să testăm VAR în martie 2016, pentru că nu-l încercăm deloc, nu am fi știut niciodată dacă funcționează”, a explicat Gianni Infantino într-o conferință de presă.

Citește și: CM RUSIA 2018. LOVITURĂ GREA PRIMITĂ DE MICROBIȘTII CARE VOR ASISTA LA TURNEUL FINAL

“La capătul faezei testelor, am ajuns la concluzia că VAR este bun pentru fotbal, pentru arbitraj, va aduce mai multă dreptate și de aceea l-am aprobat”, a mai spus președintele instanței mondiale a fotbalului. De la începutul lunii ianuarie, IFAB a constatat un bilanț “foarte pozitiv și încurajator” al testelor care s-au desfășurat din 2016 în mai multe campionate și cupe. VAR a fost, de asemenea, experimentat în cursul Cupei Confederațiilor 2017.

Gianni Infantino a fost mereu un susțînător al acestui sistem, în timp ce UEFA s-a arătat mai circumspectă, președintele Aleksandr Ceferin anunțând luni că VAR nu va fi utilizată în Liga Campionilor 2018-2019. Astfel, corpul internațional de arbitri va avea la dispoziție trei luni și jumătate pentru a implementa comunicarea între asistenții video și arbitrul central în vederea Cupei Mondiale.

VAR este a două incursiune tehnologică în fotbal după introducerea GLT (tehnologia pentru linia porții) la Cupa Mondială din 2014.

Sursă foto: uefa