CM Rusia 2018. Franța vs Belgia 1-0 (0-0) / Cocoșii ajung în finală pentru a treia oară

CM Rusia 2018. Franța și Belgia se întâlnesc în prima semifinală a Cupei Mondiale, marți seară de la ora 21.oo. Cele două reprezentative sunt, fără îndoială formațiile care au prestat, la acest turneu final, cel mai spectaculos fotbal, calificarea plor până în acest act al Campionatului Mondial fiind una meritatăPartida va fi transmisă în direct pe TVR 1 și TVR HD.

Update: Franța este prima echipă calificată în finala Campionatului Mondial din Rusia, după o victorie la limită cu Belgia, scor 1-0. Unicul gol al partidei de pe stadionul Krestovsky din Sankt Petersburg a purtat semnătura lui Samuel Umtiti (51′). Trupa lui Didier Deschamps a trecut de o naţională care a impresionat la acest turneu final, dar care astăzi a fost neputincioasă în fața apărării mult prea bine organizate a “Cocoșului galic”.

Știre inițială

Singura necunoscută este care dintre ele va reuși să ajungă în marea finală de pe 15 iulie. Va fi meciul cu numărul 74 între cele două naționale. Belgia a înregistrat 30 de victorii, Franța s-a impus de 24 de ori, iar 19 partide s-au încheiat la egalitate. Însă, Franța a câștigat toate cele trei întâlniri anterioare la turneele majore, inclusiv două la Cupa Mondială.

Francezii au câștigat cu 3-1 în prima rundă a Cupei Mondiale din 1938, pe care au găzduit-o, și cu 4-2 după prelungiri la ediția din 1986, obținând medaliile de bronz. Franța a învins-o pe Belgia și în faza grupelor Campionatului European din 1984, scor 5-0, Michel Platini reușind atunci un hat-trick. Pe de altă parte, Belgia este neînvinsă în ultimele trei meciuri amicale cu Franța (o victorie, două remize), câștigând cel mai recent duel, în iunie 2015, scor 4-3.

Franța se află pentru a șasea oară în semifinale la un Campionat Mondial. “Les Bleus” au fost învinși în primele trei (în 1958, 1982 și 1986), dar le-au câștigat pe ultimele două (1998 și 2006). Belgia a pierdut singura semifinală jucată la un Campionat Mondial, la ediția din 1986 (gazduită de Mexic): 0-2 cu Argentina, cea care avea să devină în acel an campioană mondială. Diego Maradona a marcat atunci ambele goluri ale sud-americanilor.

Franța a câștigat trofeul în 1998 (3-0 cu Brazilia) și a mai ajuns în finală la ediția din 2006, când a fost învinsă de Italia după executarea loviturilor de departajare, scor 5-3 (a fost 1-1 după prelungiri). Câștigătoarea dintre Franța și Belgia va juca în finală cu învingătoarea partidei Croația vs Anglia (va avea loc miercuri, de la ora 21:00).

La acest Mondial, belgienii le sunt net superiori francezilor în ofensivă. Mai multe șuturi la poartă și pe poartă (85-33 “dracii roșii”, față de 55-18, cât au “cocoșii”) și mai multe goluri (14-9). Plus pase (2.529 vs 2.421). Dar au primit 5 goluri, iar albaștrii 4.

Publicația Times of India a publicat recent un studiu în ceea ce privește numărul migranților din câteva naționale europene prezente la Mondialul din Rusia. Francezii sunt lideri la acest capitol. 78,3% dintre jucătorii din lot sunt migranți. Un procent impresionant dacă ne raportăm la numărul relativ mic de migranți din întreaga Franță, aproximativ 6,8% din numărul total al populației. Nu doar Franța se confruntă cu aceste cifre ridicate. Naționalele Elveției, cu 65,2%, Belgiei și Angliei, ambele cu 47,8% sau Germaniei, 39,1% se află în aceeași situație cu Franța.

Franța vs Belgia (echipe probabile):

Franța (4-2-3-1): Hugo Lloris – Lucas Hernandez, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Benjamin Pavard – Ngolo Kante, Paul Pogba – Blaise Matuidi, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe – Olivier Giroud. Selecționer: Didier Deschamps.
Belgia (4-4-2): Thibaut Courtois – Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld – Yannick Carrasco, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli – Eden Hazard, Romelu Lukaku​. Selecționer: Roberto Martinez.
Suspendat: Thomas Meunier.

Stadion: Krestovsky Arena (Sankt Petersburg)
Arbitri: Andres Cunha – Nicolas Taran şi Mauricio Espinosa (toți din Uruguay). Rezervă: Cesar Ramos (Mexic).

Sursa foto: fifa.com