CM Rusia 2018. Franța vs Croația 4-2 (2-1) / Francezii câștigă, pentru a doua oară, Cupa Mondială

CM Rusia 2018. A venit momentul așteptat de toată lumea: finala Cupei Mondiale dintre Franța și Croația, turneul cu unele dintre cele mai mari surprize din istoria turneelor de Campionat Mondial.

Update: Franța a câștigat, pentru a doua oară, Cupa Mondială. Francezii s-au impus cu scorul de 4-2 în fața Croației. Pentru Franța au marcat Mandzukic (aut.), Griezmann (pen.), Pogba,  Mbappe în timp ce Perisic și Mandzukic au înscris pentru Croația. Kylian Mbappe a devenit al doilea adolescent care înscrie într-o finală de Cupă Mondială, după Pele.

Franța vs Croația 4-2 (2-1)
Marcatori: Mandzukic (aut. 19), Griezmann (pen. 38), Pogba (59),  Mbappe (65) / Perisic (29), Mandzukic (69)

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) – 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane, 5. Samuel Umtiti, 21. Lucas Hernandez – 6. Paul Pogba, 13. Ngolo Kante – 10. Kylian Mbappe, 7. Antoine Griezmann, 14. Blaise Matuidi – 9. Olivier Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps.

Croaţia: 23. Danijel Subasic – 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic – 7. Ivan Rakitic, 11. Marcelo Brozovic – 18. Ante Rebic, 10. Luka Modric (căpitan), 4. Ivan Perisic – 17. Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.

Cum s-au marcat golurile:

19′ Mandzukic deviază mingea cu capul în propria poartă, după o centrare excelență a lui Antoine Griezmann din lovitură liberă. Ce ghinion pentru jucătorul lui Juventus! În plus, lovitură liberă a fost eronat acordată de centralul argentinian Nestor Pitana.

Înafara faultului discutabil, fanii croați au cerut ofsaid la poziția lui Pogba. Centralul argentinian Nestor Pitana nu a dictat nimic, în ciuda faptului că Paul a influențat decisiv faza. Nici arbitrii VAR nu au reacționat.

29′ Modric execută bine lovitură liberă, Vrsaljko recentreaza din margine, iar mingea ajunge la Vida, care îl servește perfect pe Ivan Perisic. Jucătorul lui Inter restabilește egalitatea cu un șut superb cu stângul, la colțul lung, de la marginea careului. 

38′ Antoine Griezmann transformă fără emoții lovitura de pedeapsă și Franța trece în avantaj. Perisic a lovit balonul cu mâna după cornerul executat de același Griezmann.

59′ Elevii lui Didier Deschamps sunt din ce în ce mai aproape de trofeu. Paul Pogba duce scorul la 3-1 pentru Franța, cu un șut cu stângul la colțul scurt.

65′ Kylian Mbappe șutează în forță din afara careului, după o pasă perfectă a lui Hernandez, și îl lasă fără replică pe Subasic.

69′ Lloris greșește incredibil la o pasă trimisă înapoi de Umtiti, vrea să îl dribleze pe Madzukic, atacantul lui Juventus pune latul și îndeplinește o simplă formalitate reducând diferența de pe tabelă.

Incident la finala dintre Franța și Croația

Mai mulți tineri, fete și băieți, îmbrăcați în uniforme de poliție, au intrat pe teren în minutul 53 al finalei Campionatului Mondial din Rusia dintre Franța și Croația. Aceștia au profitat de neglijența forțelor de ordine. Stewarzii au intervenit după câteva secunde și meciul s-a putut relua. Croatul Dejan Lovren s-a alăturat forțelor de ordine, intervenind puternic asupra unuia dintre “invadatori”.

Pussy Riot, o formație feministă de punk rock din Moscova, care organizează spectacole provocatoare despre viața politică din Rusia în locuri neobișnuite, a revendicat acțiunea numită “Polițiștii intră în joc”, emițând un comunicat: “Vrem să reamintim cu ocazia Mondialului că polițiștii care intervin în Rusia pot ajuta, dar dacă intră în joc fără nici o regulă, pot distruge această lume”.

Știre inițială

Prezentă în ultimul act pentru a treia oară în ultimii 20 de ani, Franța speră să-și treacă în palmares al doilea trofeu din istorie. De partea cealaltă, Croația va bifa prima finală la un Campionat Mondial și poate deveni țara cu cea mai mică populație care cucerește titlul mondial. Partida va avea loc pe stadionul Lujniki din Moscova cu începere de la ora 18:00 și va fi transmisă, în direct, pe TVR 1, TVR HD.

Franța vs Croația, palmares direct:

Franța este neînvinsă în precedentele cinci confruntări cu naționala Croației, având trei victorii. Cele două naționale s-au mai întâlnit de două ori la turnee majore. În semifinalele CM 1998, Franța a revenit de la 0-1 și a învins-o pe Croația cu 2-1, grație unei duble reușite de Lilian Thuram. Cele două goluri reușite de Thuram aveau să fie singurele în cele 142 de selecții ale sale la naționala Franței.

Franța și Croația s-au înfruntat și în grupele Euro 2004, partida încheindu-se la egalitate, scor 2-2. Ultimul duel dintre Franța și Croația a fost în martie 2011, într-un meci amical, în care nu s-a marcat niciun gol.

Franța vs Croația, date statistice:

Franța este a șasea țară care ajunge de cel puțin trei ori în finala Campionatului Mondial de fotbal, după Germania (opt finale), Brazilia și Italia (ambele au câte șase), Argentina (cinci) și Olanda (trei).

Va fi a șasea finală a Franței la un turneu major (inclusiv trei la Campionatul European). Francezii au câștigat trei din cele cinci: Euro 1984, CM 1998 și Euro 2000. Croația este a 13-a țară care ajunge în finala Campionatului Mondial de fotbal. Ultimele două echipe care au ajuns pentru prima dată în finala Cupei Mondiale au câștigat și trofeul: Franța în 1998 și Spania în 2010.

Citește și: CM RUSIA 2018. BELGIA VS ANGLIA 2-0 (1-0) / DRACII ROȘII AU CÂȘTIGAT, ÎN PREMIERĂ, MEDALIILE DE BRONZ

Trei dintre cele patru goluri ale Franței marcate în finalele de la Cupa Mondială au venit din faze fixe (două din corner și unul din penalty). Trei din cei cinci marcatori ai Franței la actuala ediție a Cupei Mondiale au fost fundași (Benjamin Pavard, Raphael Varane și Samuel Umtiti).

Ultima dată când trei fundași francezi marcau la o Cupă Mondială a fost în 1998, când Franța a câștigat trofeul. Cu excepția meciurilor decise la loviturile de departajare, Franța a pierdut doar unul din ultimele 14 partide jucate în fazele eliminatorii la Cupa Mondială (11 victorii, două remize). Singura înfrângere suferită a fost în sferturile CM 2014: 0-1 cu Germania.

Didier Deschamps caută să devină a treia persoană care a câștigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât și ca antrenor principal, după Mario Zagallo și Franz Beckenbauer. Kylian Mbappe ar putea deveni doar al doilea adolescent care înscrie într-o finală de Cupă Mondială, după Pele.

Antoine Griezmann a marcat sau a contribuit decisiv la 11 goluri în nouă meciuri disputate în fazele eliminatorii la turnee majore (Campionatul Mondial și Campionatul European). Această performanță nu a mai fost reușită de niciun alt jucător francez în ultimii 50 de ani, Griezmann întrecându-i pe Zinedine Zidane (opt) și pe Michel Platini (șase).

Croații au jucat prelungiri la ultimele trei meciuri de la CM 2018 și ar putea deveni prima echipă din istoria Cupei Mondiale care are nevoie de timp suplimentar în patru meciuri la un singur turneu.

Croația a marcat 12 goluri la CM 2018 și are opt marcatori diferiți. Numai Belgia stă mai bine la acest capitol (16 goluri și zece marcatori diferiți). Croații au marcat în fiecare dintre ultimele 10 meciuri jucate la Cupa Mondială, după remiza albă cu Japonia în 2006.

Patru din cele cinci goluri pe care Croația le-a primit la competiția din Rusia au venit din faze fixe. Croația a comis mai multe faulturi (99) și a primit mai multe cartonașe galbene (14) decât orice altă echipă la actuala ediție a Cupei Mondiale.

Franța vs Croația (echipele probabile):

Franța (4-2-3-1): Hugo Lloris – Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez – Paul Pogba, Ngolo Kante – Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi – Olivier Giroud. Selecționer: Didier Deschamps.
Croația (4-2-3-1): Danijel Subasic – Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic – Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic – Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic – Mario Mandzukic. Selecționer: Zlatko Dalic.

Stadion: Lujniki (Moscova)
Arbitri: Nestor Pitana – Hernan Maidana şi Juan Pablo Belatti (toți din Argentina). Rezervă: Bjorn Kuipers (Olanda). Asistent de rezervă a fost desemnat un alt olandez, Erwin Zeinstra.

Sursa foto: fifa.com