CNA a aprobat grilele de cablu ale Romtelecom. Vezi ce televiziune importanta lipseste

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil, marti, grilele de cablu ale companiei de telecomunicatii Romtelecom (analogic si digital), insa in acestea nu figureaza Digi 24, televiziunea de stiri a companiei de telecomunicatii concurente RCS&RDS.

Potrivit unui document transmis la redactie, CNA a analizat si aprobat, in sedinta de marti, cu opt voturi “pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) si doua “impotriva” (Florin Gabrea si Narcisa Iorga), grilele de cablu ale Romtelecom (analogic si digital). Din grile a fost scoasa televiunea de stiri Digi 24, ceea ce inseamna ca abonatii Romtelecom nu vor putea sa vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Solicitarile Romtelecom de modificare a grilelor sale de cablu au venit ca urmare a publicarii in data de 4 februarie a noii liste “must carry” (care stabileste televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toti cablistii din Romania, in anul 2014).

Lista “must-carry” a fost publicata de CNA conform articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012. Lista “must carry” se aplica doar operatorilor de cablu, nu si platformelor de satelit (DTH).

Vezi aici ce amenda a luat Mircea Badea pentru injuraturi in direct de la Radio ZU

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, “Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta”.

Astfel, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in anul 2014 se regasesc programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta.

Potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de marti, grilele de cablu pentru care Romtelecom a solicitat avizul Consiliului nu includ in analogic si digital televiziunea Digi 24, prezenta pe lista “must-carry” la pozitia 13.

CNA a aprobat, marti, grilele de cablu (care in analogic include in medie 65 de televiziuni si in digital – in medie 85 de televiziuni) ale Romtelecom, dupa ce in sedinta de joia trecuta Romtelecom a primit si aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale in reteaua IPTV, unde retransmite 146 de televiziuni. CNA a aprobat atunci modificarea grilei IPTV a Romtelecom cu includerea televiziunilor din lista “must carry”, insa nu a fost introdus si Digi 24.

Membrul CNA Narcisa Iorga si-a aratat nemultumirea in sedinta Consiliului de marti cu privire la “nerespectarea” articolului 82 din Legea audiovizualului de catre Romtelecom. Ea a considerat ca televiziunea Digi 24 trebuie inclusa de Romtelecom atat in grilele analogice, cat si in grilele digitale.

De asemenea, Iorga a precizat ca si o alta societate de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinesti, judetul Bacau – nu respecta principiul must carry, intrucat a solicitat avizul de aprobare pentru un numar de 62 de televiziuni in grila sa analogica, dar care nu include si Digi 24.

Narcisa Iorga a cerut si o reanalizare a deciziei CNA din 20 martie, cand Consiliul a aprobat grilele de cablu ale UPC Romania, in care de asemenea nu se regaseste Digi 24.

“Am solicitat revenirea asupra acestui punct intrucat data trecuta am observat tarziu ca s-a observat de catre presa si de toata lumea ca odata ce am aprobat avizele de retransmisie am aprobat inclusiv grilele societatilor care nu respecta prevederile articolului 82. Ori cred ca nu se pune problema asa. Eu cred ca prin acest vot daca l-am asuma asa cum a trecut el prin opinia publica am deschide un precedent extrem de periculos, adica o retea de cablu poate sa nu retransmita un post din lista must carry si sa aiba acordul CNA pentru acest lucru. Cred ca este foarte foarte riscant. Nu poate sa-si aleaga un distribuitor din lista must carry niste canale pe care sa le retransmita (…) Azi este Digi 24, maine poate fi oricare alt post din lista must carry”, a spus Narcisa Iorga, citata de Mediafax.

Ea a mai spus ca in anii trecuti, CNA a sanctionat RCS&RDS cand nu a retransmis televiziuni din lista must carry, intre care s-a numarat si Gsp TV.

In schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus ca obligatia cablistilor este sa preia 25% din televiziunile din lista must carry. “Ce se intampla dupa ce preiau acele programe e fix problema lor”, a spus Gubernat, precizand ca ar “seamana cu ingerinta in politica editoriala”, daca CNA ar impune unui cablist sa retransmita si alte televiziuni din lista must carry, altele decat cele care intra in procentul de 25%.

Narcisa Iorga a propus insa aplicarea unei somatii publice societatilor Romtelecom (pentru grilele analogice si digitale), UPC Romania (analogic si digital) si N.C.S. Telnet Catv SRL (analogic) pentru nerespectarea articolului 82 din Legea audiovizualului, insa propunerea sa nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (minimum sase) pentru a fi aplicata. Doar Narcisa Iorga si Florin Gabrea au votat “pentru” aplicarea somatiei publice.

Iorga a fost nemultumita ca propunerea sa nu a fost supusa la vot de trei ori, invocand regulamentul de organizare si functionare al CNA, insa presedintele CNA, Laura Georgescu, a spus ca, potrivit acestui document, o propunere poate fi supusa la vot de trei ori, nefiind obligatorie supunerea la vot a unei propuneri de trei ori.

Pe de alta parte, nici o alta propunere facuta pe acelasi subiect de catre Christian Mititelu – scrisoare de atentionare pentru Romtelecom (grila analogica), UPC Romania (grila analogica) si N.C.S. Telnet Catv SRL (analogic) – nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aplicata.

Pe de alta parte, potrivit informatiilor prezentate in sedinta Consiliului de marti, societatea RCS&RDS a transmis CNA o adresa prin care aduce la cunostinta Consiliului ca Digi 24 este pe pozitia 13 in lista must carry pe 2014. De asemenea, RCS&RDS a precizat in adresa ca a comunicat tuturor distribuitorilor de cablu din Romania ca Digi 24 se afla pe pozitia 13 in lista must carry si ca este o televiziune libera la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare. in plus, RCS&RDS a sesizat CNA ca exista societati de cablu care nu retransmit Digi 24, respectiv UPC Romania, Next Gen (reteaua de cablu a Romtelecom) si Akta (reteaua de cablu detinuta de Digital Cable System).

CNA nu a luat insa in discutie pana in acest moment grilele de programle ale Next Gen si ale Akta, din cauza ca nu au depus inca solicitarile de modificare de aviz in acest sens, transmite si Mediafax

Pe de alta parte, CNA a primit si o adresa din partea Asociatiei pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACeR), o asociatie a cablistilor mici si mijlocii din Romania, care au spus ca nu pot introduce in grilele lor Digi 24, intrucat daca ar face acest lucru ar incalca principiile concurentei.

“Concurenta intra in atributiile noastre in mod limitat”, a spus Narcisa Iorga.

Monica Gubernat a spus, insa, ca CNA trebuie sa se preocupe de “protejarea liberei concurente”. Ea a mai spus ca principala problema este ca RCS&RDS se autopromoveaza pe Digi 24.

“Celelalte retele de cablu ar trebui sa preia o data cu Digi 24 si acea publicitate neplatita si aici e problema”, a spus Gubernat.

Si membrul CNA Lorand Turos a spus ca este necesara o monitorizare la Digi 24. “si mie mi se pare un pic anticoncurential ca in fiecare rubrica de stiri sportive vedem referiri la evenimente sportive care vor fi difuzate de Digi Sport. Cred ca ar fi bine sa ne adresam Consiliului Concurentei pentru ca este o speta care tine si de competenta lui”, a spus Lorand Turos, facand referire la faptul ca prin preluarea Digi 24 de catre alti cablisti, acesti cablisti ar trebui sa faca promovare la aceste evenimente sportive care sunt difuzate doar la Digi Sport, o alta televiziune detinuta de RCS.

De cealalta parte, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la sedinta CNA, a spus ca “serviciul de publicitate este un serviciu distinct intr-o grila de programe”. 

Foto: Antena 3