CNA: AMENDA DE 10.000 de lei pentru DIGI 24 in cazul TRAGEDIEI de la COLECTIV

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat joi cu 10.000 de lei televiziunea Digi 24 si a somat public Romania TV si Kanal D pentru modul in care au reflectat tragedia din clubul Colectiv, informeaza Agerpres. 

Televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, Romania TV si TVR 1 au fost monitorizate de CNA, in perioada 30 octombrie — 2 noiembrie, pentru modul in care au reflectat tragedia din Colectiv.

Digi 24 a fost amendata pentru ca a difuzat, preluand de pe Hotnews, o scrisoare deschisa a unui presupus martor al tragediei adresata lui Raed Arafat, in care autoritatile sunt criticate pentru ca nu au intervenit la timp pentru salvarea victimelor incendiului din clubul Colectiv. Digi 24 a difuzat aceasta scrisoare pe 2 noiembrie, in trei jurnale de stiri, fara a prezenta punctele de vedere ale autoritatilor.

CITESTE SI: Sefa CNA LAURA GEORGESCU nu isi da DEMISIA, dar isi deleaga atributiile vicepresedintelui RASVAN POPA

Digi 24 a fost amendata pentru ca a incalcat Legea audiovizualului, potrivit careia “toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor”, precum si Codul audiovizualului care prevede ca “in virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta”.

Pe de alta parte, Romania TV si Kanal D au fost somate public de CNA pentru ca au difuzat in mod excesiv imagini cu rudele victimelor din Colectiv si, astfel, au incalcat prevederea din Codul audiovizualului potrivit careia “orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire”.

CITESTE SI: SCANDAL LA CNA: “LAURA GEORGESCU TREBUIE SA DEMISIONEZE SAU INTREGUL CONSILIU SA FIE DIZOLVAT”

A fost analizat si cazul TVR, care nu a difuzat in prima noapte imagini in regim de breaking news de la locul tragediei.

“Este o cercetare amanuntita pe traseu, pe care o efectueaza altii. Nu o fac eu”, a spus directorul interimar al stirilor TVR, Ioana Popescu. Ea a precizat ca informatii despre tragedie au fost difuzate in noaptea respectiva pe crawl, iar echipele TVR au fost in teren.

Membrii CNA vor analiza si emisiunile cu aceeasi tema difuzate de televiziuni dupa data de 2 noiembrie.

Sursa foto: realitatea