CNA interzice difuzarea EMISIUNILOR ELECTORALE pana la anuntarea organizarii TURUL II de scrutin

Difuzarea emisiunilor specifice campaniei electorale este interzisa pana la data cand Curtea Constitutionala aduce la cunostinta publica ziua votarii pentru turul doi de scrutin, potrivit unui comunicat al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Potrivit CNA, in perioada de dupa incheierea votarii si pana la data cand, potrivit articolului 54, alineatul 3 din Legea numarul 370/2004, Curtea Constitutionala aduce la cunostinta publica ziua votarii pentru turul doi de scrutin, este interzisa difuzarea emisiunilor specifice campaniei electorale, fiind aplicabile dispozitiile generale ale Legii audiovizualului si ale Codului audiovizual, in special cele in materia asigurarii informarii corecte si a pluralismului.

Potrivit Legii numarul 370/2004, campania electorala pentru al doilea tur de scrutin incepe de la data cand s-a adus la cunostinta publica organizarea unui nou tur de scrutin.

CITESTE SI: BEC cheama MAE la discutii: Guvernul are raspunderea organizarii alegerilor in strainatate

In termen de doua zile de la deschiderea campaniei electorale, birourile permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului, impreuna cu reprezentantii serviciilor publice de radio si televiziune si cu participarea candidatilor au obligatia sa stabileasca calendarul pentru desfasurarea acesteia la serviciile publice de radio si televiziune si repartizarea timpilor de antena.

De asemenea, CNA reaminteste radiodifuzorilor, care si-au declarat intentia de a reflecta campania electorala pentru alegerea presedintelui Romaniei, obligatia de a transmite Consiliului, cel tarziu pana la data de 7 noiembrie, lista cu emisiunile destinate campaniei electorale, precum si programarea lor, pe zile si ore, pe intreaga durata a campaniei.

CNA a reamintit in acelasi comunicat, care a fost publicat duminica pe site-ul institutiei, ca reflectarea desfasurarii votarii in cadrul programelor informative din ziua de vot este permisa in conditiile pastrarii secretului votului si neinfluentarii intentiilor de vot ale electoratului.

CITESTE SI: REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Profilul romanilor care s-au prezentat la vot 

CNA si-a incheiat activitatea joi si o va mai putea relua abia dupa ce Parlamentul va numi patru noi membri (in locul celor ale caror mandate au expirat, respectiv Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Radu Calin Cristea si Christian Mititelu), fapt care este de asteptat sa se intample fie in ultima parte a acestui an, fie in prima parte a anului viitor. Pana atunci, aplicarea oricaror sanctiuni primite nu va mai fi posibila. Directia de Monitorizare a CNA isi va continua insa activitatea si va monitoriza televiziunile si radiourile si in perioada in care Consiliul nu are cvorum pentru a putea functiona, perioada care a inclus atat primul tur al alegerilor prezidentiale, de duminica, si ce va include si cel de-al doilea tur de scrutin, pe 16 noiembrie.

Sursa foto: realitatea.net