CNA interzice imaginile cu persoane aflate in detentie

Romania TV, amendata de CNA pentru emisiunea "Dosar de presedinte", in care i-au fost aduse acuzatii lui Klaus Iohannis

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a luat hotararea de a stabili noi reglementari in privinta difuzarii imaginilor cu persoane aflate in stare de arest dupa ce unele posturi tv au difuzat in mod repetat imagini si inregistrari care prezinta modul in care Gigi Becali isi petrece timpul in inchisoare, noteaza Mediafax.

Decizia a fost adoptata cu 10 voturi pentru si unul impotriva si va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

“(1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere sau arest, fara acordul acestora. (2) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane executand o pedeapsa privativa de libertate, cu exceptia situatiilor in care acestea demonstreaza incalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat. (3) Imaginile si/sau inregistrarile cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil. (4) In cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune marturie in instante judecatoresti”, se spune, conform Mediafax, in articolul nou introdus in Decizia de modificare a Codului audiovizualului.

Reglementari actuale

In fapt, acest articol nou introdus in legislatia audiovizualului modifica intregul articol 42 din Codul audiovizual, care este in vigoare si care prevede ca: “(1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate, fara acordul acestora, avand in vedere ca orice persoana acuzata sau cercetata pentru savarsirea unei infractiuni este prezumata nevinovata atat timp cat nu a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. (2) In cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune marturie in instante judecatoresti”.

Citeste si: Campania electorala pentru alegerile parlamentare partiale va fi pe bani la radio si tv

Interesul public

Directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), George Chirita, a transmis Consiliului o adresa in care a propus ca alineatul 1 al articolului 42 propus spre modificare sa aiba urmatoarea formula: “Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere sau arest, fara acordul acestora, cu exceptia situatiilor in care exista un interes public justificat pentru difuzare sau cand difuzarea lor serveste intereselor persoanei privind dreptul la demnitate si la propria imagine”. Potrivit lui Chirita, “astfel de imagini pot servi interesul public de a fi cunoscute anumite stari de fapt care au o semnificatie de interes public, precum cele care constituie abuzuri, dupa cum pot servi chiar intereselor persoanei, inclusiv atunci cand aceasta se afla in imposibilitatea de a exprima acordul sau pentru difuzarea lor”.

“De exemplu, arestarea abuziva a unor cetateni romani in alte tari poate impune mediatizarea faptului pentru a alerta autoritatile romane si opinia publica. (…) Totodata, trebuie avut in vedere ca exista si situatii cand persoanele in cauza isi exprima, nu intotdeauna verbal, dorinta ca imaginea lor sa fie mediatizata. In aceste cazuri conditia acordului trebuie sa fie inteleasa ca fiind acoperita de exprimarea unui acord indirect”.

CNA a adoptat noile reglementari fara propunerile facute de ARCA.

Sursa foto: adevarul.ro