CNA nu a intrunit CVORUM pentru AMENDA MAXIMA in cazul emisiunii “LA MARUTA”

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu a luat nicio decizie, marti, in cazul emisiunii “LA MARUTA” – in care a fost intervievata o tanara, VICTIMA A UNUI VIOL – dupa ce propunerea de amendare a postului Pro TV cu SUMA MAXIMA de 200.000 de lei nu a intrunit NUMARUL DE VOTURI NECESAR.

Discutarea acestui caz ar putea fi reluata intr-o sedinta viitoare.

Propunerea de amendare a postului Pro TV cu 200.000 de lei a venit din partea lui FLORIN GABREA, membru CNA. Acesta a spus ca propune amenda pentru incalcarea articolului 3 alineatul 1 din Legea Audiovizualului si articolului 30, respectiv articolului 32 cu alineatele 1 si 2 din Codul Audiovizualului.

Aceasta propunere a avut cinci voturi “PENTRU” si trei “IMPOTRIVA”. Potrivit regulamentului CNA, pentru a fi adoptata, o propunere trebuie sa aiba cel putin sase voturi “pentru”.

CITESTE SI: DECIZIA CNA in cazul emisiunii “LA MARUTA”, AMANATA dupa ce MAMA FETEI DIN VASLUI a intervenit in sedinta 

Potrivit articolului 3, alineatul 1 din Legea Audiovizualului, “Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului.

Articolul 30 din Codul de reglementare a continutului audiovizual arata ca “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si DREPTUL LA PROPRIA IMAGINE”.

Potrivit articolului 32 din Cod “(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte, in scopul de a vatama sau de a pagubi pe altul ori profitand de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfacut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica INCALCAREA DREPTULUI LA VIATA PRIVATA”.

Cazul emisiunii “La Maruta” a fost rediscutat dupa ce, in sedinta de saptamana trecuta, consiliul a convenit sa astepte un punct de vedere din partea mamei tinerei, care a fost intervievata alaturi de fiica sa in emisiunea difuzata la Pro TV.

Potrivit declaratiei scrise a mamei victimei, si inregistrata la CNA luni, echipa emisiunii “La Maruta” ar fi promis initial femeii ca va intra in emisiune doar cinci minute iar identitatea ii va fi protejata.

CITESTE SI: COMISIA DE CULTURA DIN SENAT cere o “SANCTIUNE EXEMPLARA” pentru emisiunea lui MARUTA

De asemenea, mama victimei violului a spus ca a semnat un acord privind prezenta sa si a fiicei sale in emisiunea “La Maruta” dupa ce transmisia in direct S-A INCHEIAT.

“Mentionez ca am semnat actul prezentat de echipa ‘La Maruta’ intrucat mi s-a spus ca ‘asa se procedeaza'”, se arata in scrisoarea semnata de mama victimei si adresata CNA. Aceasta a declarat ca respectivul acord nu a inclus nicio suma de bani.

“Mi se pare o scrisoare decenta care LASA LOC LA INTERPRETARE. (…) Ne abatem de la subiect. Nu este nici locul, nici momentul sa spunem ceva despre aceste acorduri”, a declarat in sedinta CNA reprezentanta Pro TV Adriana Papureanu, adaugand ca vorbeste in nume propriu, in aceasta situatie fiind necesara o pozitie oficiala a postului de televiziune.

“As dori sa imi manifest nedumerirea fata de relatiile dintre noi si consiliu”, a adaugat Papureanu, referindu-se la faptul ca a aflat despre continutul scrisorii mamei victimei catre CNA din presa, acest document nefiindu-i pus la dispozitie. “Nu mi se pare absolut deloc corect sa jucam asa”, a adaugat Papureanu.

“Nu era in interesul jurnalistic DEZVALUIREA CHIPULUI VICTIMEI”, a declarat Valentin Jucan, membru al CNA, si a subliniat ca dezvaluirea conditiilor in care a fost semnat acel acord a fost necesara pentru ca membrii forului sa ia o decizie.

La randul sau, Radu Herjeu, membru CNA, a declarat ca maniera in care echipa emisiunii a obtinut interviurile se incadreaza in categoria “TEHNICI REPORTERICESTI” si nu poate fi blamata. “Nu putem cere unui post sa respecte imaginea unui om atunci cand omul nu isi respecta imaginea”, a adaugat acesta, referindu-se la faptul ca mama victimei a semnat, in final, un acord cu postul.

CITESTE SI: De ce a intrat in direct tanara violata de 7 barbati – CATALIN MARUTA raspunde acuzatiilor

Jucan i-a raspuns acestuia vorbind despre responsabilitatea publica pe care o are un post de televiziune si a reamintit de cazul “Ioana Tufaru”. “Cu sau fara acord, postul trebuia sa aiba RESPONSABILITATEA PROTEJARII IDENTITATII persoanei respective”, a adaugat Jucan.

Laura Georgescu, presedintele CNA, a aratat ca emisiunea “La Maruta” din 21 iulie s-a inscris intr-o miscare de SOLIDARIZARE A PRESEI CU VICTIMA. Ea a adaugat ca acest caz, al violului din judetul Vaslui, a fost facut public cu mult timp inaintea emisiunii “La Maruta”.

“Cred si acum ca faptul ca noi am cerut interventia mamei a viciat oarecum pozitia CNA”, a spus Radu Calin Cristea. El a adaugat ca trauma victimei dupa difuzarea emisiunii nu poate fi probata sau masurata. Mai mult, el a spus ca dezvaluirea identitatii victimei a fost motivata in contextul dat. “Singura discutie care se poate pune este legata de articolul 32 (1) din Cod”, a spus Radu Calin Cristea. Potrivit acestui articol, “Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte, in scopul de a vatama sau de a pagubi pe altul ori profitand de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor”.

Monica Gubernat a spus ca in acest caz s-a profitat de buna-credinta a victimelor.

AVOCATA ELEVEI DIN VASLUI: MARUTA imi promisese ca FATA NU VA APAREA LA TELEVIZOR

Postul de televiziune Pro TV difuzeaza de luni pana vineri, incepand cu ora 17,30, emisiunea “La Maruta”, cu marcajul AP si prezentata de Catalin Maruta. Editia din data de 21 iulie a fost difuzata in intervalul orar 17,29 — 19,00, iar cea mai mare parte a acesteia (intervalul orar: 17,29 — 18,53) a fost dedicata cazului din Vaslui.

Printre titlurile afisate pe ecran in timpul emisiunii s-au numarat urmatoarele: “Ce se petrece acasa la cei 7 agresori”, “Mama elevei agresate rupe tacerea”, “Eleva agresata fata in fata cu bestiile”.

Pentru discutarea acestui subiect, in platoul emisiunii, au fost invitati Monica Anghel, Liliana Levintza, Cristina Cioran, Claudiu Bleont. Dintr-un studio de la Iasi a intrat in legatura directa Catalin Morosanu.

De la Valeni, Vaslui, din casa victimei, s-a transmis, in direct, iar reporterul postului, dar si invitatii au vorbit cu mama victimei, dar si cu victima (care a intrat in direct timp de aproximativ 9 minute).

CNA s-a autosesizat in cazul emisiunii “La Maruta” de marti, dar a primit si mai multe reclamatii in acest sens, majoritatea acuzand faptul ca victima a fost expusa, fiindu-i dezvaluite numele si chipul.

Sursa foto: click