CNA someaza cinci televiziuni si doua radiouri pentru DEZECHILIBRE in CAMPANIA ELECTORALA

CNA a decis, marti, sa someze public televiziunile Antena 3, Realitatea TV, Romania TV, Money Channel si Nasul TV, precum si radiourile Europa FM si RFI pentru DEZECHILIBRE in emisiunile de dezbateri difuzate in primele trei saptamani ale CAMPANIEI pentru ALEGERILE PREZIDENTIALE.

Decizia a fost luata la propunerea LAUREI GEORGESCU, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), fiind aprobata cu sase voturi “pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), in timp ce Florin Gabrea si Valentin Jucan au votat “impotriva”.

Sanctiunile au fost aplicate in baza articolului 3, alineatul 1, litera a din Decizia CNA privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Presedintelui Romaniei, potrivit careia “Radiodifuzorii sunt obligati sa asigure, in cadrul emisiunilor prevazute in prezenta decizie, reflectarea desfasurarii campaniei electorale, cu respectarea urmatoarelor principii: a) echitate – toti candidatii trebuie sa aiba posibilitatea de a se face cunoscuti electoratului”.

De asemenea, posturile sanctionate au incalcat articolul 2, alineatul 1 din aceeasi Decizie, conform caruia, pentru candidatii la alegerea Presedintelui Romaniei, accesul la serviciile publice si private de radio si televiziune trebuie sa fie egal si gratuit.

Citeste si: GHEORGHE FUNAR asmute CNA-ul impotriva televiziunilor

Potrivit membrilor CNA, accesul a fost gratuit, insa nu a fost egal in cazul televiziunilor si radiourilor sanctionate.

De exemplu, in emisiunile de dezbatere electorala difuzate de Antena 3, in primele trei saptamani de campanie, au fost prezenti doar sase din cei 14 candidati la alegerile prezidentiale, dupa cum a remarcat membrul CNA Monica Gubernat. Acestia au fost VICTOR PONTA, CALIN POPESCU TARICEANU, KLAUS IOHANNIS, DAN DIACONESCU, TEODOR MELESCANU si GHEORGHE FUNAR, potrivit monitorizarii realizate de CNA. De asemenea, acestia nu au avut un numar egal de prezente.

In emisiunile de dezbatere electorala de la Realitatea TV, in primele trei saptamani de campanie, au fost prezenti candidatii KELEMEN HUNOR, KLAUS IOHANNIS, DAN DIACONESCU, VICTOR PONTA, WILLIAM BRINZA, ELENA UDREA, MIREL MIRCEA AMARITEI, GHEORGHE FUNAR, MONICA MACOVEI, CONSTANTIN ROTARU si CALIN POPESCU TARICEANU. Prezentele acestora nu au fost egale.

La Romania TV, in emisiunile de dezbatere electorala din perioada monitorizata, au participat KLAUS IOHANNIS, DAN DIACONESCU, VICTOR PONTA, WILLIAM BRINZA, ELENA UDREA, TEODOR MELESCANU, GHEORGHE FUNAR, CALIN POPESCU TARICEANU si CORNELIU VADIM TUDOR. Acestia nu au avut un numar egal de prezente.

In cazul Nasul TV, la dezbaterile electorale din primele trei saptamani de campanie au fost prezenti doar KLAUS IOHANNIS, ELENA UDREA, TEODOR MELESCANU, GHEORGHE FUNAR, ZSOLT SZILAGYI, MONICA MACOVEI si CONSTANTIN ROTARU, care nu au avut un numar egal de prezente.

In ceea ce priveste Money Channel, la dezbaterile electorale din intervalul monitorizat de CNA au fost prezenti candidatii KLAUS IOHANNIS, VICTOR PONTA, ELENA UDREA, TEODOR MELESCANU, GHEORGHE FUNAR, MONICA MACOVEI si CALIN POPESCU TARICEANU. Ei nu au avut un numar de prezente egal.

La Europa FM, in dezbaterile electorale din primele trei saptamani de campanie au fost prezenti candidatii KELEMEN HUNOR, KLAUS IOHANNIS, VICTOR PONTA, ELENA UDREA, ZSOLT SZILAGYI si MONICA MACOVEI. Numarul de prezente nu a fost egal.

In cazul RFI, in dezbaterile electorale din perioada monitorizata au fost prezenti candidatii KELEMEN HUNOR, KLAUS IOHANNIS, VICTOR PONTA, ELENA UDREA, MONICA MACOVEI si CALIN POPESCU TARICEANU.

Membrul CNA Lorand Turos a spus ca, din punctul sau de vedere, aceste sanctiuni, de somare publica trebuia sa fie luate in urma cu doua saptamani. “Cred ca sunt insuficiente, timpul nu este suficient pentru a rezolva aceasta problema. Totusi am votat pentru (aplicarea acestor somatii, n.r.). Daca nu as fi votat, ar fi ramas nesanctionat ce s-a intamplat”, a spus Lorand Turos.

La randul sau, Valentin Jucan a repetat in sedinta CNA de marti ceea ce spusese in sedinta precedenta, respectiv faptul ca ar trebui ca membrii Consiliului sa analizeze continutul difuzat.

Citeste si: Discutii aprinse la CNA pe seama declaratiilor facute de Basescu despre Udrea si a iesirilor publice ale lui Ponta

El a mai spus ca nu va face nicio propunere pe rapoartele realizate de departamentele de specialitate ale CNA. “Am vazut incadrari gresite (ale unor emisiuni, n.r.), sondaje (care nu respecta legislatia, n.r.), dans cu un candidat (…) Dar, daca e sa scriem pe hartie ce am gasit, constatam ca aceasta campanie este perfecta. In rest, ceea ce se intampla in emisiuni, in continut… E totul perfect, e totul minunat”, a spus ironic Valentin Jucan, potrivit Mediafax.

De asemenea, el a fost foarte nemultumit de faptul ca CNA “tolereaza” prezenta lui DAN DIACONESCU in emisiunea “OTV Live” de la Romania TV. “Mi se pare inadmisibil sa toleram aceasta forma de moderator. Nimeni nu ma poate convinge ca acela (Dan Diaconescu – n.r.) este moderator”, a spus Jucan.

Totodata, Valentin Jucan a afisat pe masa din fata sa o tableta pe care au fost postate textele “CNA ipocrizie in campania electorala” si “CNA amatorism din plin”. Aceste mesaje au fost postate langa un alt mesaj pe care Jucan l-a afisat pe masa sa la inceputul sedintei de marti, respectiv “Demisia, Laura Georgescu”. El posteaza astfel de mesaje in care cere demisia presedintelui CNA, LAURA GEORGESCU, la sedintele Consiliului care sunt conduse de aceasta. Sedintele CNA sunt conduse prin rotatie de fiecare membru al CNA in parte, potrivit noului Regulament de Organizare si Functionare al CNA.