CNAS: Aproape 5.000 de PACIENTI ar putea primi din iulie noul TRATAMENT pentru hepatita C

Aproape 5.000 de pacienti ar putea primi din iulie noul tratament pentru hepatita C, primele contracte dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si producatorii, pentru terapia fara interferon, putand fi semnate la sfarsitul lunii iunie, a anuntat vineri presedintele CNAS, VASILE CIURCHEA.

“Probabil la sfarsitul lunii sa semnam primele contracte. Vreau sa precizez faptul ca interferon free pentru hepatita C intra pe lista de compensate si gratuitati doar in urma negocierilor dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si producatori. Pentru a trata cat mai multi pacienti cu hepatita C, care nu au alta alternativa terapeutica, este nevoie sa obtinem un pret suportabil pentru Romania”, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), VASILE CIURCHEA, citat de Mediafax.

CITESTE SI: CIURCHEA (CNAS) : Speram ca, din august, toate serviciile medicale sa fie acordate in baza cardului

Negocierile pentru introducerea terapiei fara interferon, prin contractele cost-volum, se poarta, sustine Ciurchea, cu patru companii farmaceutice.

“Purtam negocieri pentru introducerea terapiei fara interferon, prin contractele cost-volum, cu patru companii farmaceutice. Sunt dispus sa le explic pacientilor procesul de negociere. Avem si oferte de pret depuse, criteriile medicale sunt afisate, vrem ca toate lucrurile sa fie extrem de transparente si vreau sa ii rog pe pacientii cu hepatita sa ne ajute in negocierea noastra, nu sa fie de partea cealalta. Daca inteleg si mai pot sa reziste o saptamana, doua, trei, lucrurile se vor finaliza. Este greu de negociat si sunt sume extrem de importante. Daca ne uitam la preturile din CANAMED, cu acele preturi este imposibil sa tratam toti pacientii, si nu este corect sa tratam doar 500 din 5.000. Or, cu aceste negocieri, daca se poarta in liniste, atunci cu siguranta lucrurile vor fi bune”, a mai spus VASILE CIURCHEA.

CITESTE SI: CIURCHEA: In momentul de fata, sunt PROBLEME MINORE cu functionarea sistemului CARDULUI de SANATATE

Potrivit calculelor CNAS, in prezent sunt 5.000 de pacienti care au nevoie de aceste terapii noi si care vor intra in primul val de tratament, pentru ca nu au alta alternativa terapeutica, dar va urma apoi o alta grupa.