CNAS: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE se afla in etapa finala de implementare

Proiectul DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE (DES) se afla in etapa finala de implementare, etapa in care medicilor si populatiei li s-a oferit posibilitatea accesului in sistemul informatic al DES, se arata intr-un comunicat de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

“Practic, aceasta ultima etapa a proiectului a insemnat o verificare a solutiei informatice in mediul real. Pana in prezent au fost initializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici si peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. In aceasta etapa s-au facut si continua sa se faca o serie de pregatiri in vederea extinderii sistemului pentru toti cetatenii Romaniei, incepand cu a doua jumatate a anului curent. Fiecare cetatean al Romaniei va avea propriul dosar de sanatate, sistemul DES urmand sa contribuie la cresterea calitatii actului medical. Practic, pacientii nu vor mai fi nevoiti sa se prezinte la medic cu un teanc de documente si sa explice acestuia verbal istoricul lor medical, deoarece datele vor fi disponibile in DES: trimiteri, retete, consultatii medicale, diagnostice, spitalizari, antecedente etc.”, se spune in comunicat.

Citeste si: Cardul de sanatate, obligatoriu incepand din ianuarie 2015

Potrivit sursei citate, DES este un sistem dedicat pacientului si medicului deopotriva, in care datele medicale sunt pastrate in deplina siguranta si confidentialitate. Pacientii isi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia. Orice modificare sau accesare aparuta in orice sectiune este insotita de data, ora si parafa doctorului care a operat modificari sau a accesat dosarul. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situatiile de urgenta.

“Continutul DES si modul de acces la acesta au fost discutate si agreate de o comisie formata din reprezentanti ai medicilor de familie, spitalelor, pacientilor, Ministerului Sanatatii si CNAS. Reprezentantii CNAS au sustinut o serie de prezentari privind sistemul DES la conferintele nationale ale medicilor de familie si pacientilor care au avut loc la Bucuresti, Targu-Mures, Alexandria, Pitesti, Ploiesti, Brasov si Sinaia. Totodata, CNAS, prin casele judetene de asigurari de sanatate, a informat furnizorii de servicii medicale despre etapele proiectului, modalitatile de accesare DES si cerintele de certificare a solutiilor informatice in vederea conectarii la DES”, se mai arata in comunicat.

Citetse si: Dosarul electronic de sanatate va cuprinde istoricul medical al fiecarui roman

Portalul DES este accesibil la adresa www.des-cnas.ro si contine o sectiune dedicata celor mai frecvente intrebari referitoare la utilizarea sistemului atat de medici, cat si de pacienti. Pe site-ul CNAS (www.cnas.ro) se gasesc materialele de prezentare ale DES si ghidurile de utilizare a sistemului, la sectiunea DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE.

Proiectul informatic DES se desfasoara pe parcursul anilor 2013-2014 conform calendarului stabilit si are o valoare de 81,74 milioane de lei (18,5 milioane de euro) fara TVA, din care 81,62 la suta finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 18,38 la suta co-finantare nationala de la bugetul de stat.

Sursa foto: business24.ro