CNAS lansat o ATENTIONARE pentru pacientii diagnosticati cu CANCER

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) atentioneaza bolnavii cu cancer ca au nevoie de un singur bilet de trimitere de la medicul de familie pentru o cura cu citostatice, iar aceasta poate fi de maximum sase sedinte, programate de regula la interval de trei saptamani una de cealalta.

“In primul rand, este important de retinut ca medicul de familie poate elibera oricate bilete de trimitere sunt necesare pe parcursul unei luni. Dar nu vrem sa punem bolnavii pe drumuri, de aceea l-am atentionat pe managerul Institutului Oncologic Bucuresti ca pacientii trebuie sa prezinte un singur bilet de trimitere, odata cu prima sedinta din cura. Spre exemplu, o cura are sase sedinte, maximum cat poate fi prescris. Pacientul va prezenta un singur bilet de trimite odata cu prima sedinta. Pentru celelalte cinci sedinte, pacientul va veni fara bilet de trimitere”, a declarat, pentru Mediafax, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Pe o retea de socializare a aparut infromatia potrivit careia de la 1 septembrie 2014 li se cere bolnavilor de cancer trimitere de la medicul de familie pentru “orice analiza sau internare in ambulatoriu”.

CITESTE SI: Medicii spun ca in iulie nu li se mai deconteaza doua consultatii pentru asiguratii cu boli cronice. Reactia CNAS 

“Statul roman in frunte cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decis ca bolnavii care se trateaza la Institutul Oncologic Bucuresti ar trebui sa se imputineze. Prin urmare a introdus o reglemetare prin care cere bilet de trimitere de la medicul de familie pentru orice analiza sau internare in ambulatoriu. Ca sa intelegeti, analizele de control necesare in astfel de cazuri se fac de cateva ori pe luna in conditiile in care medicul de familie, conform reglementarilor aceleiasi CNAS, nu poate acorda decat o singura trimitere in aceeasi luna. La fel, tratamentele de chimioterapie presupun protocoale de adiministrare la intervale precise, cicluri de zile mai mici de o luna, dar pentru inceperea acestor tratamente e necesara o evaluare medicala, analize, care nu se pot face decat pe baza trimiterii de la acelasi medic de familie. Tot o data pe luna. Bolnavii de cancer cer sa inceteze aceasta situatie absurda si criminala”, se arata intr-un mesaj postat pe Facebook.

Presedintele CNAS a mai explicat ca orice analiza de control necesara pe durata unei cure nu presupune un alt bilet de trimitere.

Toate casele de asigurari de sanatate au primit aceste precizari si sunt obligate sa le transmita furnizorilor de servicii medicale cu care se afla in relatie contractuala si care deruleaza astfel de activitati, a mai spus Ciurchea.

CITESTE SI: IPOTEZA ULUITOARE: CANCERUL este parte a evolutiei umane 

Afectiunile oncologice fac parte din categoria afectiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate, fara a fi necesara prezentarea unui bilet de trimitere, conform Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 619/360/2014.

In spital, serviciile medicale se acorda asiguratilor pe baza biletului de internare eliberat de medicul de familie. Insa, medicii care isi desfasoara activitatea in ambulatoriul integrat al unui spital, in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, pot recomanda internarea in spitalul respectiv – in spitalizare de zi sau continua – prin emiterea in acest sens a unei scrisori medicale, fara a fi necesara eliberarea unui bilet de internare.

Sursa foto: realitatea.net