CNE: NOUL REGULAMENT scolar INCALCA drepturile elevilor

Consiliul National al Elevilor (CNE) considera ca REGULAMENTUL de Organizare si Functionare al Institutiilor de Invatamant Preuniversitar (ROFUIP), publicat in Monitorul Oficial la data de 13 ianuarie, este in “neconcordanta” cu Declaratia Drepturilor Omului, Constitutia Romaniei si Legea Educatiei Nationale.

“Art. 136 alin (2) din ROFUIP stipuleaza faptul ca directorul unitatii de invatamant are dreptul sa propuna Consiliului de Administratie suspendarea sau interzicerea redactarii si difuzarii revistelor sau publicatiilor care contravin ROFUIP sau Regulamentului de Organizare Interna (ROI) a respectivei unitati de invatamant. Aceasta masura contrazice art. 19 din Declaratia Drepturilor Omului, care mentioneaza ca “orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii” si art. 30 alin (4) din Constitutia Romaniei — “Nici o publicatie nu poate fi suprimata”, sustine CNE intr-un comunicat remis joi presei.

Citeste si: NOUL REGULAMENT SCOLAR: Profesorii nu au voie sa agreseze verbal, fizic sau emotional elevii

De asemenea, CNE afirma ca REGULAMENTUL ofera directorului unitatii de invatamant puterea de a decide in favoarea sau defavoare instituirii unei asociatii, mentiune care contravine art. 40 din Constitutia Romaniei si art. 1, alin. (1) din Ordonanta de Urgenta 26/ 2000, avand urmatorul continut: “Persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii, ori fundatii in conditiile prezentei ordonante”.

Consiliul National al Elevilor considera, de asemenea, ca media noua la purtare nu poate fi un criteriu pentru a deveni reprezentant al elevilor, “constrangand” astfel accesul liber al tuturor elevilor din Romania sa candideze si sa fie alesi in cadrul acestei organizatii, “existand posibilitatea abuzurilor” sau scaderii notelor la purtare in “mod excesiv si nejustificat”.

Citeste si: REGULAMENTUL de organizare si functionare a unitatilor de invatamant, APROBAT de ministrul Remus Pricopie

“Totodata, Legea Educatiei Nationale precizeaza in art. 69, alin. (2) faptul ca “elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/ autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii”, articol care contrazice ROFUIP. Consiliul National al Elevilor cere factorilor decidenti respectarea legilor nationale si prevederilor internationale, printre care se numara si procentul alocat pentru educatie din Produsul Intern Brut, insa saluta aprobarea, dupa mult timp, a Statutului Elevului prevazut in ROFUIP ca fiind Statutul beneficiarilor primari ai educatiei ce prevede drepturile si obligatiile elevilor”, mai afirma reprezentantii elevilor.

Sursa foto: ziarulunirea.ro