CNP-uri de vanzare pentru alegerile prezidentiale. O baza de date poate ajunge si la peste 5.000 de euro pe piata neagra

CNP-uri de vanzare pentru alegerile prezidentiale. O baza de date poate ajunge si la peste 5.000 de euro pe piata neagra

Sapte milioane de romani au dat semnaturi pentru cei 14 candidati la presedintie. Si-au pus pe lista nu doar semnatura, ci si codul numeric personal. CNP-ul face parte din datele personale protejate prin lege, dar exista riscul sa ajunga in baze de date vandute pe piata neagra.

Codul numeric personal sau alte date in afara de nume si cel mult adresa nu se instraineaza, avertizeaza autoritatile. Un hacker dezvaluie valoarea unor astfel de date secrete, pentru Digi 24.

„Preturile sunt mici. Cu 100 de euro poti sa iei un milion de adrese bune. Insa daca faci asta constant e posibil sa scoti mult mai mult de 100 de euro. E posibil sa devina un business. Miza este pe celelalte baze de date, nu cele culese de pe net. Cele care nu sunt securizate: de magazine online, de angajatori care isi lasa angajatii cu acces la bazele de date”, spune el.

O baza de date poate ajunge la peste 5.000 de euro si poate oferi informatii mult mai in detaliu.

Citeste si: MAE VREA SERVICII DE CALL CENTER PENTRU ROMANII DIN STRAINATATE

„Aceste date sunt vandute mai departe unor terte parti pe piete negre. Practic, hakerii pot sa-ti fure cu totul identitatea bancara si sa faca tranzactii in numele tau”, spune Bianca Stanescu, specialist in securitate informatica. 

Autoritatile se declara neputincioase.

„Au fost situatii in care adresa de IP apartinea unei persoane fizice si in situatia asta nu avem cum sa ajungem in domiciliul persoanei fizice. Se poate doar cu mandat si nu putem obtine noi, pentru ca institutia noastra se ocupa doar cu contraventiile”, spune Alina Savoiu, purtator de cuvant al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Bazele de date au fost folosite si pentru alegerile de luna viitoare. Daca luam ca referinta cele peste sapte milioane de semnaturi, suma semnaturilor tuturor candidatilor la presedentie, inseamna ca aproximativ unu din doi romani au semnat pe listele de sustinere. O verificare a listelor cu CNP-uri este imposibila.

Citeste si: BEC a stabilit orarul comunicarilor partiale ale ALEGERILOR PREZIDENTIALE

„Nu exista posibilitatea unei astfel de verificari intr-un termen de 48 de ore, nu poti sa verifici si nu ai cu ce institutie sa verifici”, spune Marian Muhulet, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente.

In cazul in care totusi sunt prinse astfel de fraude, amenzile ajung pana la 50.000 de lei. Totusi, cota acestora este redusa. Anul acesta, amenzile au totalizat 20.000 de euro si acestea au vizat magazine online, firme de turism sau clinici medicale care trimiteau mesaje fara acordul destinatarului si foloseau date personale in mod fraudulos.