CNS “Cartel Alfa”, PLANGERE PENALA impotriva semnatarilor ordonantei de majorare a salariilor demnitarilor

Confederatia Nationala Sindicala (CNS) “Cartel Alfa” a depus plangere penala impotriva semnatarilor ordonantei de majorare a indemnizatiilor demnitarilor. Liderii Cartel Alfa ii acuza pe acestia ca au incalcat prevederile din Legea salarizarii unitare.

Adoptarea dar si sustinerea unui act normativ care urmareste realizarea propriilor interese prin lezarea intereselor altor persoane reprezinta o indeplinire defectuoasa a atributiilor de serviciu. Prin adoptarea OG nr. 14/2015 sunt aduse vatamari personalului platit din fonduri publice datorita diminuarii bugetului prin majorarea indemnizatiilor aferente anumitor functii in detrimentul altora”, se arata in plangerea penala depusa de CNS “Cartel Alfa”.

CITESTE SI: LOVITURA PENTRU PARLAMENTARI. IOHANNIS RETRIMITE LEGEA PENSIILOR SPECIALE INAPOI IN PARLAMENT

Totodata, Confederatia a trimis, luni, si o scrisoare deschisa parlamentarilor in care le cere sa nu apobe ordonanta, motivand ca functia de demnitar nu este una obligatorie, cei care au aderat la ea trebuiau sa aiba cunostinta de conditii, iar daca nu au avut pot iesi oricand din politica, intorcandu-se la profesia si confortul anterior.

Stimate doamne, stimati domni,

C.N.S. “Cartel ALFA”, analizand propunerea legislativa privind majorarea salariilor celor 48 de functii de demnitari, constata ca aceasta constituie o atitudine de dispret total la adresa romanilor care traiesc la limita saraciei, a tuturor lucratorilor contractuali sau functionari publici din sectorul bugetar, pentru aceasta majorare neexistand, in realitate, nici un motiv intemeiat, nici de necesitate, nici de oportunitate si care incalca si prevederile legale.

Justificarile publice facute de diversi demnitari nu se constituie ca argumente valabile pentru decizia luata.

Astfel, se invoca reducerea sau combaterea fenomenului coruptiei, ca si cum o indemnizatie de cca 4.000 euro fata de 2.000 euro in prezent, este suficienta pentru stoparea tentatiilor demnitarilor care decid asupra unor sume de zeci sau sute de milioane de euro.

Reamintim faptul ca functiile de demnitar nu sunt functii exercitate ca urmare a obligarii persoanelor in cauza la o munca fortata, ci functii la care demnitarii au candidat, cunoscand limitarile legale, ori pe care, in cazul in care nu au cunoscut aceste limitari legale, le pot abandona oricand, daca li se par impovaratoare putandu-se intoarce oricand la confortul anterior.

Trebuie sa mentionam ca nu exista un salariu adecvat nici pentru functionari publici, medici sau profesori, desi responsabilitatea profesionala a acestora este cel putin la fel de mare ca a demnitarilor, in vreme ce conditiile acestora de munca in sistemul public sunt cel mai adesea degradante, daca nu de-a dreptul periculoase.

Sa nu uitam ca spre deosebire de alte persoane care lucreaza in sectorul bugetar, functiile de demnitari sunt functii temporare, cel mult a unui mandat si ca tentatia de coruptie este mult mai mare, indiferent de nivelul de salarizare. 

Sa nu uitam ca directorii de companii de stat sau subordonatii demnitarilor au venituri mai mari datorita deciziilor acestor demnitari, care au decis atat salarizarea directorilor de companii, cat si nominalizarea subordonatilor (de multe ori fara nici o competenta) in diferite consilii de administratie cu renumerarea acestora la 20-25% din valoarea salariului directorului general.

Se mai argumenteaza de autorii propunerii legislative ca prin aceasta reglementare s-a urmarit “transpunerea prevederilor actelor legislative adoptate la nivelul Uniunii Europene privind aplicarea unui tratament juridic similar“,  “prin metodologie si nu ca nivel valoric”. Si acest argument este strain de realitate, neexistand vreun act legislativ al U.E. de genul celui mentionat. O astfel de afirmatie, pe considerentul ca “multi asculta, putini pricep”, si recurgerea la un astfel de siretlic descalifica pe toti cei care o sustin.

CITESTE SI: SCANDAL in PLEN: PARLAMENTARII si-au VOTAT PENSIILE SPECIALE. UPDATE

Este adevarat ca presedintele Frantei are o indemnizatie de 14.000 euro, dar salariul minim garantat este de 1.430 euro. Deci trebuie ca retribuirea in tot sectorul bugetar sa fie la nivelul de dezvoltare nationala si nu facuta dupa nevoi, care reprezinta aprecieri subiective. 

Ar fi fost preferabil ca, inainte de a se preocupa de propria chiverniseala, onoratii demnitari sa se fi preocupat sa gaseasca metodologia necesara pentru punerea in aplicare a Cartei Sociale Europene Revizuite – ratificata deja de suficient de timp – cel putin cu privire la nivelul salariului minim pe economie (raport salariu minim per salariu mediu national sa fie cel putin 60%), in legatura cu care Romania este admonestata pentru neconformitate la fiecare ciclu de rapoarte in aceasta materie. 

Sau sa se fi preocupat ca din 2010 pana in prezent guvernele sa aplice prevederile exprese ale legii de salarizare unitara in sectorul bugetar si a modificarii bazei de raportare, care a ramas la 600 de lei din 2010 pana in prezent.

Se mai invoca si nevoia de profesionalizare a demnitarilor, iar indemnizatia este prezentata ca un fel de momeala pentru eventualii adevarati “specialisti” ce ar urma sa fie atrasi de mirajul aceste indemnizatii. Fragilitatea acestui asa-zis argument este atat de evidenta, incat aproape ca nu mai este nevoie de comentarii. 

Facem apel la onestitatea d-voastra, alesi ai cetatenilor, sa blocati prin votul d-voastra adoptarea acestui act normativ neintemeiat si inoportun, deoarece nu credem ca a fost cineva mandatat din partea alegatorilor pentru aceasta decizie.

Va mentionam ca am depus plangere penala impotriva persoanelor care au semnat promovarea acestei decizii care este contrara legii in vigoare (legea 284/2010) si care prevede expres atat baza de raportare cat si marimea maxima a coeficientilor care se pot acorda.  

Fata de cele prezentate mai sus ramanem in asteptarea raspunsului pozitiv la solicitarea noastra, concretizat prin rezultatul votului asupra acestei Ordonante.

Bogdan Iuliu Hossu,
Presedinte Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” ”