Coada COMETEI HALLEY va “lovi” peste cateva zile PAMANTUL

Orbita PAMANTULUI se va intersecta la inceputul lunii mai cu coada COMETEI HALLEY, fenomen care va da nastere unei ploi de meteori numita ETA AQUARIDE.

Aceasta „ploaie de stele” poate fi vazuta in fiecare primavara. In acest an, fenomenul a inceput pe 19 aprilie si va dura pana pe 28 mai, apogeul fiind atins insa in dimineata zilei de 6 mai.

ETA AQUARIDE este vizibila si din emisfera nordica, dar cel mai bine poate fi admirata de locuitorii de la tropice si de cei din emisfera sudica.

Citeste si: Eveniment astronomic rar: Pamantul, Marte si Soarele vor fi perfect aliniate

Meteorii pot fi vazuti fara binoclu, dar cei care vor sa se bucure de acest spectacol trebuie sa aleaga o zona unde este intuneric. Daca au noroc, pot sa observe chiar si 50 de „stele cazatoare” pe ora.

COMETA HALLEY, care produce in fiecare an aceasta ploaie de meteori, este vizibila de pe Terra la fiecare 75-76 de ani. A fost observata in 1986 si va trece din nou pe langa noi abia in anul 2061.

Citeste si: LUNA SANGERIE, fenomenul despre care se spune ca vesteste a doua venire a lui IISUS

Halley a fost observata inca din Antichitate, dar a fost botezata dupa numele astronomului englez Edmond Halley, care i-a calculat pentru prima data periodicitatea, in anul 1705.

Pe langa ploaia de meteori ETA AQUARIDE, care are loc primavara, Halley determina un fenomen similar, Orionidele, care au loc in luna octombrie.

Sursa foto: astrobob.areavoices.com