COCA COLA si PEPSI au eliminat dupa mult timp O SUBSTANTA CHIMICA IGNIFUGA din bauturi

Cedand la presiunea publica exercitata asupra lor, atat COCA-COLA cat si PEPSI au acceptat sa elimine ULEIUL VEGETAL BROMAT (UVB) din toate bauturile produse. UVB a fost initial brevetat ca IGNIFUG, dar este adaugat si in bauturile carbogazoase produse in occident de zeci de ani. Problema este, conform unor cercetari recente, ca bromul se ACUMULEAZA IN CORP si in LAPTELE MATERN.

UVB a determinat multi consumatori sa apeleze la servicii medicale pentru leziuni ale pielii, pierdere de memorie si probleme cu nervii ca urmare a expunerii exagerate la brom.

Presiunea publica pentru eliminarea UVB a fost alimentata de o petitie din 2012, semnata de peste 20,000 de sustinatori, initiata de o tanara de 15 ani (la acel moment), Sarah Kavanagh, care dorea eliminarea substantelor chimice din bauturi destinate sportivilor, precum Gatorade. Uleiul vegetal bromat (UVB) este un ulei vegetal, derivat din porumb sau soia si legat cu brom. Se adauga in bauturi ca agent de emulsifiere, pentru a preveni disiparea aromelor si plutirea lor la suprafata.

Conform revistei STIINTA AMERICANA, atomii numerosi din UVB trag in jos aroma de citrice, astfel incat aceasta se amesteca cu apa indulcita, sau in cazul substantelor ignifuge, incetineste reactiile chimice care pot produce foc (desi eficienta acesteia in acest sens este controversata). Substantele ignifuge bromate au fost supuse unor analize atente in ultima perioada, deoarece studiile arata ca se acumuleaza in corp, inclusiv in laptele matern, pretutindeni in lume.

Bromul este un PERTURBATOR ENDOCRIN si face parte din familia halidelor, un grup de elemente din care mai fac parte si fluorul, clorul si iodul. Studiile arata ca UVB se acumuleaza in tesuturile umane, iar studiile pe animale au asociat consumul masiv cu tulburari reproductive si de comportament. O caracteristica a bromului care il face periculos pentru sanatate este ca poate contracara activitatea acelor receptori pe care corpul ii foloseste pentru captarea iodului. Expunerea prelungita la brom determina corpul sa nu poata mentine iodul, necesar tesuturilor, inclusiv glandei tiroide.

CITESTE SI: VIDEO. Cel mai nebun experiment. A fiert un Iphone 6 in Coca Cola

Iodul este crucial pentru buna functionare a tiroidei. Fara iod, glanda tiroida nu ar putea produce hormonii tiroidieni. Treisprezece milioane de occidentali se estimeaza ca sufera de hipotiroidism, dar cifra exacta este probabil mult mai mare. Unii experti considera ca intre 10 si 40 % dintre occidentali au glande tiroide care nu functioneaza la un potential optim.

Alte riscuri pe care le are consumul de BROM ar fi:

Risc marit de CANCER:Deficienta de iod poate mari riscul de cancer la tiroida, la san, la ovare si la prostata ca urmare a “dominatiei bromului”

INFERTILITATE: Un studiu pe animale a descoperit ca sobolanii care au primit un procent de UVB in hrana au dezvoltat probleme de fertilitate, iar cei care au primit doua procente, au devenit infertili.

PROBLEME PSIHOLOGICE/PSIHIATRICE: Bromul este un depresiv al centrului nervos, de aceea poate produce paranoia acuta, psihoza, si alte tipuri de boli mentale. Intr-un interviu audio, fizicianul Jorge Flechas a raportat ca intre 1920 si 1960, cel putin 20% dintre spitalizarile cu “schizofrenie paranoida acuta” au fost rezultatul expunerii la brom.

MANCARIMI SI LEZIUNI ALE PIELII (bromoderma tuberosum): Acnee grava, foliculita, papule, pustule si alte eruptii pe piele.

Diverse ALTE PROBLEME: Oboseala, anorexie, durere abdominala, gust metalic si aritmii cardiace (declansate de deficitul de iod)

Sursa foto: telegraph