COD DE GALBEN DE INUNDATII IN PATRU JUDETE

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor /INHGA/ a emis, miercuri, o atentionare COD GALBEN DE INUNDATII, valabila din aceasta seara pana joi dupa-amiaza, pe RAURILE DIN DOBROGEA SI CALMATUI, aflate pe raza judetelor BUZAU, BRAILA, CONSTANTA si TULCEA.

Potrivit hidrologilor, in intervalul 6 ianuarie, ora 20,00 — 7 ianuarie, ora 16,00, pe raurile din bazinele hidrografice Calmatui (judetele Buzau si Braila) si pe raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea) se pot produce cresteri importante de niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate ca urmare a precipitatiilor lichide prognozate, a cedarii apei din stratul de zapada, precum si a influentei evolutiei formatiunilor de gheata (gheata la maluri, pod de gheata, aglomerari de gheturi) care pot determina cresteri artificiale de niveluri, cu posibile efecte de inundatii locale pe unele sectoare de rau.

Cresterile de debite si niveluri vor conduce astfel la posibile depasiri ale Cotelor de atentie, cresteri care pot fi influentate semnificativ si de evolutia formatiunilor de gheata.

Specialistii INHGA precizeaza faptul ca fenomenele prognozate se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Constanta si Tulcea.

Atentionarea a fost deja transmisa catre: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. si Administratiile Bazinale de Apa: Buzau-Ialomita si Dobrogea-Litoral.

Sursa foto: evz