COD GALBEN de INUNDATII pentru judete din sudul si sud-vestul tarii

Institutul National  de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INGHA) a emis miercuri o atentionare COD GALBEN de INUNDATII pentru rauri din judete din sudul si sud-vestul tarii, valabila incepand de joi de la ora 03.00 si pana vineri la ora 16.00.

Avertizarea vizeaza bazinele hidrografice Timis superior si unii afluenti ai sai din bazinul mijlociu si inferior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Caras Severin si Timis), Drincea, Desnatui, Jiu superior si mijlociu – amonte Podari si afluentii sai (judetele Mehedinti, Gorj, Hunedoara si Dolj), afluentii Oltului inferior din judetele Valcea, Dolj, Olt si Arges), Arges superior (judetele Arges si Dambovita) si Prahova (judetul Prahova).

Citeste si: ANM: Informare METEO de VREME REA. Precipitatii MIXTE si intensificarea VANTULUI

Potrivit avertizarii, in perioada mentionata sunt asteptate scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri importante de niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, ca urmare a efectului combinat al precipitatiilor lichide prognozate, cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte si propagarii.

Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe raurile din judetele  Caras Severin, Gorj, Dolj si Mehedinti.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis tot miercuri o informare de precipitatii mixte care se vor materializa in ploi, lapovita, ninsori si intensificari ale vantului, valabila in intreaga suprafata a tarii incepand de miercuri seara de la ora 20,00 si pana joi in jurul pranzului.

Citeste si: ANM: PRECIPITATII vor fi EXCEDENTARE in urmatoarele trei luni, in majoritatea regiunilor tarii

Potrivit meteorologilor, in intervalul 25 februarie, ora 20.00 — 26 februarie, ora 12.00, va ploua in majoritatea regiunilor, iar in Oltenia si in zona deluroasa si montana a Banatului si Munteniei, cantitatile de precipitatii vor depasi pe arii restranse 15-20 l/mp.

De asemenea, pe crestele inalte de munte, vor fi lapovite sau ninsori, iar vantul va avea unele intensificari, cu precadere in masivele sudice (Muntii Banatului si Carpatii Meridionali), spulberand zapada.