COD GALBEN de INUNDATII pentru rauri din cinci judete. UPDATE

Hidrologii au instituit, sambata, COD GALBEN de INUNDATII pentru unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur si Lapus din judetele Maramures si Satu-Mare.

UPDATE 18.49: Hidrologii au emis o noua avertizare COD GALBEN de INUNDATII, valabila incepand de sambata, ora 14.00, pana duminica la ora 00.00, fiind vizate raurile din judetele Maramures, Satu Mare, Bihor, Hunedoara si Arad.

Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor pe unele rauri din bazinele hidrografice: Iad, Crisul Negru (Holod, Valea Rosie si unii afluenti din bazinul superior) – judetul Bihor, Sebis si unii afluenti mici ai Crisului Alb aferenti sectorului Vata de Jos – amonte Ineu (judetele Hunedoara si Arad), potrivit avertizarii hidrologilor.

Atentionarea vizeaza in primul rand fenomenele de scurgeri importante pe versanti si cresterile rapide de debite si niveluri pe raurile mici, fenomene care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri din bazinul hidrografic Iad si in zona de munte a afluentilor de dreapta ai Crisului Negru – judetul Bihor.

In bazinele hidrografice ale afluentilor Crisului Alb, atentionarea vizeaza in principal fenomene de scurgeri importante pe versanti care se pot produce cu caracter izolat, exceptand bazinul raului Sebis, unde fenomenele se pot produce la nivel local determinand si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Atentionarea hidrologica este valabila sambata, in intervalul orar 14.00-24.00. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri cu eventuale depasiri ale cotelor de atentie.

Citeste si: VREMEA in minivacanta de 1 MAI: PROGNOZA METEO in TARA

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur si Lapus (judetele Maramures si Satu-Mare).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri din bazinele hidrografice: Tur — bazin superior, Sasar, Cavnic si Mara, subliniaza hidrologii.

Citeste si: COD GALBEN de INUNDATII pentru rauri din opt judete

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice prognoza hidrologica va fi actualizata, precizeaza hidrologii.