Cod Galben de ninsori si viscol. Raed Arafat a cerut masuri speciale pentru bolnavi si gravide

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a cerut masuri speciale pentru bolnavi si gravide, in perioada in care se afla in vigoare Codul Galben de ninsori si viscol emis de ANM pentru vineri si sambata. Arafat a cerut prefectilor, la videoconferinta organizata de MAI, ca in zonele cu risc de blocare a drumurilor, bolnavii dependenti de dializa si gravidele sa fie dusi din timp in locuri unde se poate interveni mai usor.

Arafat a atras atentia ca acolo unde exista riscul ca drumurile sa fie blocate, sa nu fie transferati bolnavi intre clinici pe distante lungi. “Mai bine ramane bolnavul o zi in plus in spital decat sa-l trimiteti cu ambulanta si sa ramana blocat undeva pe drum”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, citat de Mediafax.

In acelasi context, Raed Arafat a solicitat ca in cazul in care unele zone sunt deja blocate si apar probleme de sanatate la persoane izolate de zapada, sa se solicite interventia aeriana din timp, nu la sfarsitul zilei, cand nu se mai poate interveni din cauza vizibilitatii scazute.

La aceeasi videoconferinta, secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) Catalin Chiper a recomandat prefectilor din judetele vizate sa instituie serviciul de permanenta, astfel incat, la apariția unei situatii deosebite, sa poata convoca, in timp operativ, comitetele judetene pentru situații de urgenta, spre a se interveni in cel mai scurt timp pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

Meteorologii au emis o atentionare cod galben de ninsori si viscol, valabila de vineri, ora 6.00, pana sambata, ora 14.00, in 19 judete din nordul, estul, centrul si vestul tarii.

Atentionarea vizeaza judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Bihor si Salaj.