Cod portocaliu de avalansa pentru Muntii Fagaras si galben pentru Bucegi

Meteorologii au emis un cod portocaliu de avalansa pentru Muntii Fagaras si unul galben pentru Muntii Bucegi, avertizarile fiind valabile pana luni.

Potrivit metrorologilor, zapada este usor umezita pe toata grosimea sa in intreaga zona montana, in special pe versantii insoriti. In cursul noptilor, la suprafata se vor forma cruste de inghet.

Citeste si: Patru tronsoane de drumuri nationale din Brasov vor fi inchise vineri temporar, pentru probe de raliu

“In Fagaras, pe versantii insoriii, in stratul de zapada sunt prezente mai multe structuri gen placa, separate prin cruste subtiri de gheata. Spre sol se intalnesc cristale tip cupa, fara coeziune intre ele. Datorita actiunii razelor solare, precum si a temperaturilor diurne ridicate care se vor inregistra in urmatoarele zile, va fi favorizata topirea zapezii, in special pe versantii insoriti, patrunderea apei rezultate din topire in strat si umezirea suplimentara a acestuia. Mai ales in cursul zilei (dupa-amiezelor), riscul declansarii avalanselor spontane de topire va fi insemnat, acest risc fiind amplificat chiar si la supraincarcari slabe”, se arata intr-o informare transmisa vineri de Ministerul Mediului.

In ceea ce priveste Muntii Bucegi, se arata ca in zona inalta a acestora stratul nou-depus, umezit in cursul zilei, poate aluneca cu usurinta peste structurile mai vechi existente, ducand la declansarea unor avalanse de topire de suprafata, mai ales in cazul supraincarcarii, riscul fiind moderat.

Sursa foto: antena3.ro.