COD PORTOCALIU de VISCOL, VALABIL in alte TREI JUDETE

Meteorologii au emis, vineri la pranz, avertizari cod portocaliu de viscol pentru judetele Brasov, Covasna si Sibiu, unde la altitudini de peste 1.700 de metri vantul atinge la rafala peste 90 de kilometri la ora, informeaza News.ro. Numarul judetelor atentionate ajunge astfel la noua.

Avertizarile cod portocaliu de viscol emise de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru judetele Brasov, Covasna si Sibiu sunt in vigoare pana la ora 18.00. Potrivit meteorologilor, in aceste zone, la peste 1.700 de metri altitudine, vantul are intensificari ce pot poate depasi la rafala 90 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea si determinand reducerea vizibilitatii sub 50 de metri.

Pana la ora 16.00, si judetele Neamt si Suceava sunt sub cod portocaliu de viscol. Si aici, in zonele montane, vantul bate la rafala cu peste 90 de kilometri pe ora iar vizibilitatea este sub 50 de metri. De asmenea, si judetele Cluj, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud si Maramures se afla sub incidenta unui cod portocaliu de viscol. La fel ca in celelalte zone, rafalele vantului pot depasi 90 de kilometri pe ora, viscolind zapada.

Este in vigoare si o atentionare cod galben de ninsori si viscol pentru intreaga tara, valabila pana in noaptea de vineri spre sambata. Vantul va avea intensificari in Crisana, Banat, Oltenia si Muntenia, iar in seara zilei de vineri si in prima jumatate a noptii de vineri spre sambata, mai ales in Dobrogea si in sudul si centrul Moldovei, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie. Rafalele vor depasi 55 – 65 de kilometri pe ora si pe arii restranse 70 – 75 de kilometri pe ora. Local, in aceste regiuni se vor semnala precipitatii mixte care vor favoriza formarea poleiului.

In nordul si centrul tarii, dar mai ales in zonele de munte, va continua sa ninga insemnat cantitativ, iar vantul va avea intensificari sustinute, viscolind si troienind zapada. In zona inalta a Carpatii Meridionali, vantul va sufla cu peste 90 – 100 de kilometri pe ora, viscolind puternic si troienind zapada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

Centrul Infotrafic a impus deja restrictii pentru masinile de mare tonaj, in judetul Maramures, unde ninge abundent si a anuntat ca se circula in conditii de iarna in judetul Mures pe DN 15 (E578) Targu Mures – Reghin – Toplita si pe DN 13A Balauseri – Praid, dar si pe soselele din Harghita. Totodata, circulatia este ingreunata si pe drumurile din zona statiunii aradene Moneasa, unde pe sosele s-a depus un strat de aproximativ 20 de centimetri de zapada, potrivit autoritatilor locale. Iar drumul care duce spre Muntele Mic din judetul Caras-Severin a fost inchis, stratul de zapada masurand aproximativ 50 de centimetri.

Sursa foto: jurnalul