IARNA STAPANESTE ROMANIA! COMANDAMENT de IARNA la GUVERN! COD ROSU DE GER

DRUMURI INCHISE, VISCOLUL BLOCHEAZA ROMANIA, SAPTE JUDETE, TRAFIC AERIAN INGREUNAT, TRENURI ANULATE, IARNA, IANUARIE 2017

Viscolul a dus vineri la inchiderea A2 si a tuturor drumurilor nationale din Braila, Calarasi, Constanta si Ialomita. Sunt inchise numeroase DN si in Buzau, Vrancea, Galati, Ilfov, Tulcea, Giurgiu, Galati si Buzau. Vineri sunt sub cod rosu de viscol judetele Constanta si Tulcea (pana la ora 18.00) si Buzau, Braila si Vrancea (pana la ora 16.00), Ialomita si Calarasi (pana la ora 13.00). Zeci de trenuri au fost anulate, iar pe aeroportul Otopeni se decoleaza cu intarzieri de pana la o ora.

UPDATE 13: Premierul Sorin Grindeanu i-a convocat, sambata, la Guvern, pe ministrii Energiei, Economiei, Transporturilor si de Interne pentru a stabili masurile necesare pentru perioada urmatoare, cand ar putea fi emisa o avertizare meteo de tip COD ROSU de GER.

“I-am rugat si pe ministrul Energiei (Toma Petcu – n.red.) si pe cel al Economiei (Alexandru Petrescu – n.red.) si o sa vina si ministrul Transporturilor (Razvan Cuc) si doamna ministru de Interne (Carmen Dan – n.red.) la Guvern, pentru a pregati si perioada urmatoare de cod rosu. (…) E sedinta cu ministrii pe care i-am anuntat pentru a vedea masurile urmatoare, pentru ca fiecare in parte gestioneaza o anumita componenta si sa vedem etapele urmatoare”, a spus Grindeanu, cand a iesit de la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Energiei.

Acesta a precizat ca le-a cerut operatorilor din sectorul energetic sa fie cat mai implicati pentru rezolvarea problemelor, deoarece va creste consumul de gaze si energie electrica. “Operatorii privati, e adevarat, si-au marit echipele. Au fost 40, acum sunt 60. Au fost localitati unde nu s-a putut ajunge. In acest moment, exista acces, astfel incat sa se poate interveni. (…) si i-am rugat, pentru ca sunt operatori privati la care, conform contractului timpul de interventie maxim este de 48 de ore, si ne dorim sa fie cat mai mult implicati, astfel incat lucrurile sa fie rezolvate in mare parte, mai ales ca urmeaza o perioada de COD ROSU de GER si atunci va creste consumul si de energie electrica si de gaze si trebuie sa fim pregatiti si din acest punct de vedere.

In ceea ce priveste Ministerul Energiei, raportarile din doua in doua ore vor fi extrem de bine monitorizate. Apelul meu este inclusiv catre operatorii privati, e vorba de doi, Muntenia Nord si Enel, daca se poate sa mareasca numarul echipelor de interventie, astfel incat sa fie cat mai putini oameni ramasi fara energie electrica”, a spus Grindeanu.

UPDATE 12: Premierul Sorin Grindeanu a convocat, sambata, la Guvern, un comandament de iarna pe tema situatiei din tara in urma ninsorilor abundente, la care participa ministrii Transporturilor, Economiei, Internelor si Energiei, transmite News.ro. Comandamentul are loc la Guvern, patru ministri fiind chemati: Carmen Dan, ministerul de Interne, Razvan Cuc, ministrul Transporturilor, Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, si Toma Petcu, ministrul Energiei. 

Meteorologii au prelungit, sambata dimineata, codul galben de vreme geroasa in toata tara pana pe 9 ianuarie inclusiv, temperaturile urmand sa coboare frecvent la -25 de grade.

UPDATE 11: Ministrul de interne, Carmen Dan, care l-a insotit pe Grindeanu in vizita de la ministerul transporturilor a spus si ea ca este „nepermis” ca dupa atatea ore sa nu fie reluata circulatia pe drumurile nationale. Aceasta situatie a fost un test pentru toate autoritatile, a declarat ea, adaugand ca va cere demisia prefectului de Giurgiu care in urma cu doua zile nu i-a raspuns timp de trei ore la telefon. In privinta situatie drumurilor, ea a apreciat ca „avem o problema pe acest segment”, precizand ca 128 de persoane sunt in statiile peco de pe autostrada, acestea fiind pe cale sa fie evacuate.

UPDATE 10Interventiile fortelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost orientate, in ultimele 24 de ore, in primul rand catre protejarea de vieti omenesti, aproape 500 de persoane blocate pe caile rutiere fiind salvate pe parcursul noptii, a declarat, sambata, Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, citata de Agerpres.

“In ultimele 24 de ore, interventiile fortelor MAI alaturi de celelalte autoritati au fost orientate in primul rand catre protejarea si salvarea de vieti omenesti. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a solicitat ca acestea sa ramana prioritatile tuturor efectivelor care se afla si la aceasta ora in teren. Din momentul emiterii primelor avertizari de vreme severa, au fost dislocate forte si mijloace ale MAI din judetele care nu erau vizate de avertizarile meteorologice in zonele cu ninsoare si viscol”, a spus Dajbog, intr-o declaratie de presa. 
 
Ea a mentionat ca, pe tot parcursul noptii de vineri spre sambata, peste 7.500 de angajati ai MAI cu aproximativ 4.600 de mijloace tehnice au actionat in Bucuresti si in cele 14 judete afectate pentru a sprijini populatia si autoritatile locale si a inlatura efectele fenomenelor meteorologice. 
 
“Pe timpul noptii au fost salvate 490 de persoane, dintre care 50 de copii, care erau blocate pe caile rutiere. Totodata, in judetele afectate au fost efectuate 1.169 de interventii medicale de catre SMURD si serviciile de ambulanta. Printre persoanele salvate se afla 31 de gravide si trei persoane dializate”, a precizat Dajbog. 
 
Cele mai scazute temperaturi din Transilvania in noaptea de vineri spre sambata s-au consemnat la Balea Lac, unde mercurul termometrelor a aratat minus 22,4 grade Celsius si la Miercurea Ciuc, in zona locuita, unde au fost minus 20,2 grade Celsius, a declarat pentru Agerpres meteorologul de serviciu de la Centrul Meteo Regional Sibiu, Cristian Grecu.

Temperaturi foarte scazute s-au inregistrat si in alte zone ale judetului Harghita. La Joseni si Bucin s-au masurat minus 18 grade Celsius, la Odorheiu Secuiesc au fost minus 17 grade Cesius, iar la Toplita s-au inregistrat minus 15 grade Celsius. Valoarea de minus 20,2 grade Celsius este una obisnuita pentru judetul Harghita, supranumit si ‘Mica Siberie’ sau ‘Polul Frigului’. In actualul sezon hibernal, la Miercurea Ciuc s-au mai inregistrat de cateva ori temperaturi de minus 20, respectiv minus 22 grade Celsius.

UPDATE 9: La ora 18:00, am scapat de codul rosu de viscol, insa ramanem cu avertizari de tip cod portocaliu pentru Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Galati si Vrancea pana la ora 23:00. Totodata, numeroase alte judete din tara se afla sub atentionare cod galben de ninsori si viscol, pana sambata dimineata, la ora 10:00. Problemele nu au intarziat sa apara in tara: mai multe judete sunt izolate din cauza ca drumurile au fost blocate, CFR a anulat zeci de trenuri, mai multe zboruri au fost anulate si zeci de mii de persoane au ramas fara curent electric.

Daca doriti sa obtineti informatii suplimentare privind situatia drumurilor nationale, puteti suna la Dispeceratul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. – 021/264.33.33 sau 021/9360. Totodata, puteti obtine informatii si de pe site-ul CNADNR, dar si pagina de Facebook si cea de Twitter. Totodata, va puteti informa cu privire la mersul trenurilor la urmatoarele numere de telefon: 0219521 – info CFR; 0212643333, 0212643334, 0219360 – Comandament de iarna.

UPDATE 8: Treizeci de comune si sate din judetul Constanta nu au apa potabila vineri, de mai multe ore, dupa ce au ramas fara energie electrica in urma viscolului. Din acest motiv nu pot functiona statiile de pompare. O ambulanta cu un pacient in coma, care suferise un accident cerebral, a stat blocata timp de o ora, vineri la pranz, pe un drum judetean din Vaslui, din cauza viscolului. Autoritatile locale au intervenit cu un buldoexcavator care a tractat autosanitara, barbatul de 84 de ani fiind transportat ulterior la spital, informeaza News.ro.

UPDATE 7:  Codul rosu de viscol pentru Calarasi si Ialomita a fost prelungit pana la ora 16:00. Acesta ar fi trebuit sa expire la ora 13:00. Compania aeriana Wizz Air a mai anulat inca patru curse aeriene: Bucuresti – Dortmund si retur si Bucuresti – Cluj si retur. Podul Calfat – Vidin de la granita cu Bulgaria a fost inchis circulatiei rutiere, prin decizia autoritatilor din tara vecina, pentru toate categoriile de autovehicule, informeaza News.ro.

UPDATE 6:  Mai multe masini au ramas blocate in trafic, vineri, din cauza zapezii, in judetul Galati, iar 11 cetateni austrieci suprinsi pe drum de viscol sunt cazati la Primaria comunei Cudalbi, informeaza News.ro. CFR Calatori anunta ca numarul trenurilor InterRegio si Regio anulate din cauza conditiilor meteo nefavorabile a ajuns la 60. Va puteti informa cu privire la mersul trenurilor la urmatoarele numere de telefon: 0219521 – info CFR; 0212643333, 0212643334, 0219360 – Comandament de iarna. Numeroase drumuri nationale si autostrazi sunt in continuare inchise din cauza conditiilor meteo nefavorabile (ninsori abundente, viscol si vizibilitate redusa), anunta CNAIR.

UPDATE 5: SITUATIA CURSELOR AERIENE DE PE AEROPORTUL OTOPENI O GASESTI AICITabela din Gara de Nord din Bucuresti, AICI

UPDATE 4: Cel mai mare strat de zapada din Romania se inregistreaza vineri dimineata in zona turistica din Muntii Fagaras, Balea Lac, unde meteorologii au masurat 157 de cm, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie, citat de Agerpres. In ultimele 24 de ore, stratul de zapada a crescut cu 17 cm in zona.In cursul zilei de vineri, meteorologii estimeaza o crestere si a riscului de producere a avalanselor la Balea Lac pana la gradul patru, ceea ce inseamna un risc mare.

UPDATE 3: Arhiepiscopia Tomisului a anuntat anularea procesiunii religioase si a slujbei de Sfintire mare a apei Marii Negre, programata a avea loc vineri in jurul orei 11.30, in Portul Tomis. Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tanasescu, a declarat pentru Agerpres ca din cauza conditiilor meteorologice s-a decis anularea traditionalei procesiuni religioase si a slujbei de Sfintire mare a apei Marii Negre, ce urma sa se tina in Portul Tomis. 

Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului a precizat ca gerul a inghetat pana si Agheasma Mare imbuteliata in cele 17.000 de peturi, ce urmau sa fie oferite credinciosilor, in cursul procesiunii de Boboteaza. Evenimentele programate de Boboteaza pe Faleza Dunarii din Braila se anuleaza din cauza viscolului puternic, potrivit informatiilor furnizate de primarul municipiului, Marian Dragomir. 

“Sfintirea apei se va face la ora 10,45, la Catedrala. Evenimentele programate pe Faleza se anuleaza, deoarece la scena este viscol puternic. Inotatorii nu vor mai avea ocazia sa recupereze crucea din Dunare, deoarece valurile puternice le vor pune viata in pericol. Nu se vede absolut nimic si trebuie sa punem pe primul plan viata si sanatatea oamenilor”, a afirmat Dragomir.

UPDATE 2: Patru curse Wizz Air care trebuiau sa decoleze de pe Aeroportul Otopeni au fost anulate. Este vorba despre cursele 3001/3002 Bucuresti – Londra – Bucuresti, 3051/3052 Bucuresti – Paris – Bucuresti, 3081/3082 Bucuresti – Charleroi – Bucuresti si 3201/3203 Bucuresti – Stockolm – Bucuresti.

UPDATE 1: Traficul feroviar a fost oprit, vineri, pe raza judetului Constanta care se afla sub cod rosu de viscol. Toate trenurile au fost oprite in gari, anunta CFR. “Circulatia feroviara nu se poate efectua in conditii de siguranta pe raza SRCF Constanta si a fost temporar suspendata. S-au dispus masuri operative pentru ca toate trenurile aflate in parcurs sa fie oprite in gari pentru siguranta calatorilor. Nu vor fi formate noi trenuri, decat cand vor fi conditii de vizibilitate si viscolul va scadea in intensitate”, potrivit unui comunicat al CFR SA, publicat vineri dimineata.

STIRE INITIALA

Vremea rea a pus stapanire pe Romania. Sapte judete se afla sub cod rosu de viscol: Constanta si Tulcea pana la ora 18:00, Vrancea, Buzau si Braila pana la ora 16:00, Calarasi si Ialomita pana la ora 13:00.

Totodata, jumatate din tara se afla sub atentionari cod galben si portocaliu de ninsori si viscol. Codul galben este valabil pana vineri la ora 20:00, timp in care in mai multe judete vor fi ninsori insemnate cantitativ si local viscolite.

Codul portocaliu va fi valabil pana la ora 18:00 pentru judetele Galati, Giurgiu, Ilfov si Teleorman, impreuna cu Bucuresti. Problemele nu au intarziat sa apara in tara: mai multe judete sunt izolate din cauza ca drumurile au fost blocate, CFR a anulat zeci de trenuri si zeci de mii de persoane au ramas fara curent electric.

Daca doriti sa obtineti informatii suplimentare privind situatia drumurilor nationale puteti suna la Dispeceratul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. – 021/264.33.33 sau 021/9360. Totodata, puteti obtine informatii si de pe site-ul CNADNR, dar si pagina de Facebook si cea de Twitter.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea