COD ROSU la LONDRA: RUSIA a declansat un “razboi-hibrid” impotriva MARII BRITANII

Marea Britanie a devenit urmatoarea tinta a Kremlinului, dupa implicarea rusilor in alegerile din Statele Unite. Afirmatia, extrem de grava, a fost facuta de inalti oficiali guvernamentali si din serviciile de informatii de la Londra, informeaza The Times, citata de stirileprotv.ro.

“Rusia desfasoara o campanie de propaganda si razboi hibrid impotriva Marii Britanii”, au declarat pentru Times mai multi inalti oficiali guvernamentali de la Londra. Potrivit acestora, Moscova desfasoara un proiect de subminare a Regatului Unit prin actiuni de spionaj, dezinformare, atacuri cibernetice si propagarea de stiri false.

Situatia este atat de grava incat premierul Therese May urmeaza sa convoace in scurt timp un Consiliu National de Securitate (echivalentul CSAT de la noi) pentru a discuta posibilele replici la actiunile Kremlinului. “Ne-am inteles asupra nevoii de a face mai multe pentru ca Guvernul sa inteleaga si sa evalueze optiunile de raspuns la actiunile rusesti”, a spus sursa Times.

Serviciile de informatii ale Londrei au transmis in ultimele luni avertismente legate de acest subiect – cel mai recent fiind din 8 decembrie, cand seful MI 6 a declarat ca agentii sai se confrunta din ce in ce mai mult cu fenomenul razboiului hibrid. Iar in noiembrie, seful MI5 a rupt tacerea caracteristica acestei institutii si a a dat un interviu pentru Guardian, spunand ca Rusia “isi foloseste institutiile si puterea pentru a-si promova politica externa din ce in ce mai agresiv – inclusiv prin propaganda, spionaj, subversiune si atacuri cibernetice – – in Europa si in Marea Britanie”.

Potrivit Times, oficialii britanici considera ca pe teritoriul tarii lor sunt acum mai multi agenti rusi decat in perioada Razboiului Rece. Printre mijloacele folosite de acestia se numara atat stirile de pe agentiile oficiale de presa RT si Sputnik privind Brexit si independenta Scotiei, dar si inventarea de incidente false implicand soldatii englezi care vor fi desfasurati in 2017 in Estonia.

Sursa foto: the guardian