COD RUTIER 2013. Ce modificari prevede proiectul aflat in dezbatere publica

COD RUTIER 2013. Examinarea la proba practica se sustine, de regula, cu vehicule cu transmisie manuala, dar potrivit unui proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) examinarea se poate sustine si cu vehicule cu transmisie automata, in acest caz efectuandu-se mentiuni corespunzatoare pe permisul obtinut.

COD RUTIER 2013. Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere se afla in dezbatere publica timp de 10 zile. Potrivit MAI, Examinarea la proba practica se poate sustine si cu vehicule cu transmisie automata, in acest caz efectuandu-se mentiuni corespunzatoare pe permisul obtinut. Posesorii permiselor de conducere in care se gasesc mentiuni privind dreptul de a conduce vehicule cu transmisie automata, care solicita obtinerea dreptului de a conduce vehicule cu transmisie manuala din aceeasi categorie, trebuie sa sustina o noua proba practica, sub conditia efectuarii a unui numar de cel putin 6 ore de conducere practica a unui asemenea vehicul.

Vehiculul cu transmisie manuala reprezinta un vehicul dotat cu pedala de ambreiaj sau, in cazul vehiculelor din categoriile AM, A1, A2 si A, cu maneta de ambreiaj, care trebuie actionata de catre conducator la pornirea sau oprirea vehiculului si la schimbarea vitezelor. MAI mai propune ca proba practica pentru obtinerea permisului auto sa poata fi sustinuta din nou, in caz de esec, fara a mai repeta proba teoretica, insa cu conditia efectuarii a sase ore de pregatire intre doua examene.

Astfel, promovarea probei teoretice (calificativul admis ) permite sustinerea succesiva a probei practice pentru o perioada de un an de la data absolvirii cursurilor de pregatire teoretica si practica, prevede proiectul. In cazul nepromovarii probei practice (calificativul respins ), aceasta poate fi reluata, fara sustinerea probei teoretice, dupa cel putin 15 zile de la data obtinerii calificativului si prezentarea dovezii efectuarii a sase ore de pregatire practica, conform aceluiasi proiect.

Sustinerea probei practice se realizeaza astfel: numai in poligon, pentru autovehiculele din categoria AM; in poligon si traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 si A; numai in traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv. Candidatii la obtinerea unui permis de conducere din categoria AM (mopede) care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislatie rutiera specific conducerii mopedelor pe drumurile publice in cadrul unei unitati autorizate se pot prezenta la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi, se mai arata in proiect.