Codrin Scutaru: Daca se va trece de momentul Septembrie, guvernarea poate continua pana la termen in 2016

Codrin Scutaru

Vicepresedintele PC, Codrin Scutaru, a postat sambata, pe blogul sau, o analiza a alegerilor din 16 noiembrie, in care scoate in evidenta principalele puncte pentru care au votat romanii in turul doi. In opinia lui Codrin Scutaru, singura preocupare a Guvernului trebuie sa fie indeplinirea obiectivelor de guvernare pentru care a primit mandat de la populatie, prin votul Parlamentului.

Totodata, viceliderul PC vorbeste si despre cele doua “momente de incercare” ale anului 2015: Martie 2015 si Septembrie 2015, cand PNL va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului. “Daca se va trece de momentul Septembrie, care va fi cel mai dificil, guvernarea poate continua pana la termen in 2016″, puncteaza acesta.

Nu in ultimul rand, Codrin Scutaru face referire si la avantajele anului 2015 pentru echipa actuala de guvernare. “In primul rand vorbim de un nou an ne-electoral, in care putem sa ne concentram exclusiv pe politici si nu pe politica, adica exact ce ne-a cerut strada la aceste alegeri. In al doilea rand, toate partidele trebuie sa raspunda asteptarii romanilor pentru o politica diferita”, mai puncteaza vicepresedintele PC.

Mondo News iti recomanda si: Codrin Scutaru, de Ziua Nationala: Nu e nimic rau in Romania care sa nu poata fi vindecat de ceea ce este bun

“Romanii isi doresc in politica si administratie profesionisti corecti. Cei care au vazut politica ca pe o sansa de accede la resurse publice, la aceleasi pile, cunostinte, relatii, trebuie sa inteleaga ca locul lor nu mai este in politica si sa faca un pas inapoi. Fara acest balast de profitori ai politicii, Romania are o sansa in plus sa devina o tara europeana normala, asa cum ne-o dorim cu totii”, incheie Codrin Scutaru.

Mondo News va prezinta mai jos analiza integrala postata pe blogul sau personal de Codrin Scutaru.

“Politica ceruta de romani pe 16.11

O analiza pragmatica a alegerilor din 16.11 ne arata urmatoarea situatie: se inlocuieste o coabitare cu o alta, una fireasca. Cu toate acestea, actorii politici par inca bulversati in actiunile lor din aceasta perioada. inainte de 16.11 aveam o coabitare intre presedintele Traian Basescu si o alianta de guvernare cu o majoritate confortabila. Dupa 22.12 vom avea un nou presedinte in persoana lui Klaus Iohannis si aceeasi majoritate politica de guvernare condusa de Victor Ponta. Tind sa cred ca nici noul presedinte, nici premierul, nu vor continua politica razboinica din spatiul public de pana acum si vor opta mai degraba catre o colaborare institutionala fireasca.

Este firesc ca noul PNL format din fuziunea PDL cu PNL sa isi doreasca sa ajunga la un moment dat la guvernare, este obiectivul oricarui partid politic. Dar este, pe de alta parte, mai mult decat firesc ca Parlamentul ales de romani in 2012 sa iti duca mandatul mai departe conform optiunii electorale de atunci. Iar Guvernul este dat de acel Parlament majoritar USL din 2012.

Mondo News iti recomanda si: Codrin Scutaru: Legea familiei va fi lansata in curand in dezbatere publica

Din punctul meu de vedere, singura preocupare a Guvernului trebuie sa fie indeplinirea obiectivelor de guvernare pentru care am primit mandat de la populatie, prin votul Parlamentului.

Exista in mod clar doua momente de incercare pentru actuala coalitie guvernamentala: Martie 2015 si Septembrie 2015, cand PNL va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului. Daca se va trece de momentul Septembrie, care va fi cel mai dificil, guvernarea poate continua pana la termen in 2016.

Avantajele anului 2015 sunt mari pentru echipa actuala de guvernare. in primul rand vorbim de un nou an ne-electoral, in care putem sa ne concentram exclusiv pe politici si nu pe politica, adica exact ce ne-a cerut strada la aceste alegeri. in al doilea rand, toate partidele trebuie sa raspunda asteptarii romanilor pentru o politica diferita.

As defini aceasta politica diferita ceruta ferm de votul romanilor din 16.11, astfel: politicienii si managementul administrativ trebuie sa fie profesionisti ai politicii si respectiv ai administratiei. Functia politica si cea din administratia publica trebuie sa reprezinte exclusiv ceea ce englezii numesc public service, adica vii si te inrolezi pentru o perioada in acest serviciu public, ca intr-o armata, pentru o misiune in care crezi si un salariu fix din care traiesti si nu pentru foloase colaterale necuvenite. Este extrem de ciudat sa vezi oameni aflati in serviciul public prosperand personal dintr-un salariu limitat. Cu experienta importanta din sectorul public, te poti intoarce in sectorul privat ca angajat sau antreprenor. Acolo poti castiga mai mult decat la stat, cum e in orice tara civilizata.

Romanii isi doresc in politica si administratie profesionisti corecti. Cei care au vazut politica ca pe o sansa de accede la resurse publice, la aceleasi pile, cunostinte, relatii, trebuie sa inteleaga ca locul lor nu mai este in politica si sa faca un pas inapoi. Fara acest balast de profitori ai politicii, Romania are o sansa in plus sa devina o tara europeana normala, asa cum ne-o dorim cu totii”.