Codrin Scutaru, de Ziua Drepturilor Omului: Intelesul pe care culturile lumii il acorda acestor drepturi poate fi dureros de diferit

Codrin Scutaru

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a declarat miercuri, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, sarbatorita in data de 10 decembrie, ca adoptarea in 1948 a Declaratiei Drepturilor Omului de catre ONU reprezinta un mesaj de pace, speranta si de dreptate sociala, subliniind ca incepand cu aceasta zi, guvernele si cetatenii statelor din intreaga lume si-au asumat, pentru prima data in istorie, un set de obligatii civice si morale. 

“Ziua Internationala a Drepturilor Omului (sarbatorita pe 10 decembrie – n.r.) marcheaza un moment esential al istoriei noastre contemporane: adoptarea, in 1948, la New York, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite. Pentru o epoca inca devastata de ororile inadmisibile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, acest eveniment a reprezentat un formidabil mesaj de pace, speranta si, nu in ultimul rand, de dreptate sociala. Guvernele si cetatenii statelor lumii si-au asumat, pentru prima data in istorie, un set de obligatii civice si morale ridicate la rangul de libertati fundamentale ale fiintei umane. Dreptul la un nivel decent de trai, dreptul la asistenta sociala sau dreptul fiecaruia la munca si ocrotire impotriva somajului sunt astfel recunoscute de catre comunitatea lumii civilizate. Ele se adauga, cu egala putere si solemnitate, drepturilor si libertatilor castigate odata cu Revolutiile americana si franceza de la sfârsitul secolului XVIII, exprimand noile nevoi, preocupari si provocari ale societatii din ultima jumatate a secolului XX”, a aratat vicepresedintele PC, Codrin Scutaru.

Totodata, secretarul de stat in Ministerul Muncii a atras atentia asupra felului in care sunt intelese aceste drepturi, in conditiile in care o parte dintre progresele castigate atunci pot deveni “dureros de diferite”.

Mondo News iti recomanda si: CODRIN SCUTARU: DACA SE VA TRECE DE MOMENTUL SEPTEMBRIE, GUVERNAREA POATE CONTINUA PANA LA TERMEN IN 2016

“Timpul a demonstrat, insa, nu doar ca intelesul pe care culturile lumii il acorda acestor drepturi poate fi, uneori, dureros de diferit, ci si necesitatea ca aceste progrese castigate dupa atatea suferinte sa fie protejate si consolidate constant. De aceea, respectarea lor de catre fiecare dintre noi este o datorie ce nu se poate negocia. Impreuna cu organizatiile non-guvernamentale, cu sindicatele si patronatele, cu toate fortele vii ale societatii civile, suntem chemati sa gasim, prin dialog si consultare reciproca, solutii viabile si echitabile pentru marile probleme ale lumii de azi, precum si pentru un viitor mai bun si mai stabil”, a mai spus viceliderul PC.

Codrin Scutaru a facut referire si la importanta acestei zile pentru romani, in contextul aniversarii peste doar cateva zile a 25 de ani de la Revolutia din 1989. In opinia secretarului de stat, nevoia de libertate individuala si de dreptate sociala, pentru care s-a indeplinit sacrificiul suprem, este la fel de acuta acum, ca si atunci.

Mondo News iti recomanda si: Codrin Scutaru, de Ziua Nationala: Nu e nimic rau in Romania care sa nu poata fi vindecat de ceea ce este bun

“Ziua de 10 Decembrie are o rezonanta speciala, pentru noi, romanii, la 25 de ani de la Revolutia din 1989, de aniversarea careia ne mai desparte doar foarte putin timp. Si acum, ca si atunci, nevoia de libertate individuala si de dreptate sociala, pentru care s-a indeplinit sacrificiul suprem, este la fel de acuta. La acestea as adauga demnitatea umana, care este, poate, cel mai putin abstract dintre aceste deziderate: lipsa ei in raporturile dintre oameni sau in relatia dintre cetateni si institutiile statului inseamna, deseori, inceputul abuzurilor.

De aceea, organizatiile non-guvernamentale sunt intotdeauna partenerii nostri privilegiati, in aceasta privinta. Prin eforturile intreprinse de acestea, deseori cu importante costuri umane si financiare, putem avea o viziune corecta a lucrurilor deja implinite si a celor care inca mai au nevoie de toata dedicatia si integritatea noastra pentru a deveni realitate. Lor, si nu numai lor, le aduc, in aceasta zi care celebreaza puterea convingerilor si ratiunii asupra violentei si urii, un binemeritat omagiu”, a conchis Codrin Scutaru.

Codrin Scutaru