Codrin Scutaru: Fara Eminescu, nimic nu ar mai fi posibil astazi. Fara Eminescu, am ramane fara suflet

Codrin Scutaru

Vicepresedinte PC si secretar de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru a transmis un mesaj, joi, cu prilejul zilei de 15 ianuarie, in care s-a nascut poetul national al romanilor, Mihai Eminescu (1850-1889), dar si data aleasa ca Zi a Culturii Nationale.

“Eminescu e sfantul preacurat al ghiersului romanesc”, subliniaza Codrin Scutaru, citandu-l pe Tudor Arghezi. Totodata, el aminteste despre Eminescu-Poetul, Eminescu-Prozatorul, Eminescu-Gazetarul si stralucitul Economist, atat de sensibil la nevoile si aspiratiile neamului sau, mereu actual, niciodata de prisos si completeaza ca “fara Eminescu, nimic nu ar mai fi posibil astazi, pentru ca fara Eminescu, am ramane fara suflet”. 

Mondo News iti recomanda si: CODRIN SCUTARU ADUCE UN OMAGIU CELOR CARE AU DISPARUT IN FRANTA PENTRU A APARA LIBERTATEA DE EXPRIMARE: VIVE LA FRANCE!

Va prezentam mai jos mesajul integral al lui Codrin Scutaru, cu prilejul zilei de nastere a poetului Mihai Eminescu:

“A vorbi despre Poet, este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta. Nu poate sa ajunga vorba pana la el, fara sa-i supere tacerea. (…) Intr-un fel, Eminescu e sfantul preacurat al ghiersului romanesc. In aceasta zi de Cincisprezece Ianuarie, in care sarbatorim, cu melancolica bucurie, nasterea celui care a stiut ca nimeni altul sa-i vorbeasca anume fiecaruia dintre noi, ma alatur, cu pietate, vorbelor de mai sus ale marelui Tudor Arghezi. Care ne mai invata si ca, fiind foarte roman, Eminescu e universal. 

In aceasta zi sacra, anume aleasa pentru a celebra Cultura romana si valorile ei stralucite si indraznete, ne aducem aminte despre Eminescu-Poetul, Eminescu-Prozatorul, Eminescu-Gazetarul si stralucitul Economist, atat de sensibil la nevoile si aspiratiile neamului sau, mereu actual, niciodata de prisos.

Fara Eminescu, nimic nu ar mai fi posibil astazi, pentru ca fara Eminescu, am ramane fara suflet”, a transmis secretarul de stat, Codrin Scutaru.

Citeste si: PC SOLICITA REFERENDUM ASUPRA SCHIMBARII FORMEI DE GUVERNAMANT. CODRIN SCUTARU: MODELUL CONSTITUTIONAL SEMI-PREZIDENTIAL NU ESTE FUNCTIONAL IN ROMANIA

Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani. A fost poet, prozator, dramaturg si jurnalist, socotit de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana. Avea o buna educatie filosofica, opera sa poetica fiind influentata de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antica, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gandire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant si de teoriile lui Hegel. 

Camera Deputatilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Nationale, act normativ ce a intrunit 175 de voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri.

Exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene. Astfel, in Spania, Ziua Culturii a fost aleasa in ziua mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia, in ziua in care s-a nascut Luis de Camoes. Si autoritatile din Republica Moldova au hotarat ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale.