Codrin Scutaru: Libera circulatie nu se negociaza, este un drept castigat

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, conservatorul Codrin Scutaru, a declarat pentru Mondo News ca ii va transmite primarului din Rotterdam mesajul ca libera circulatie nu se poate  negocia.

„Ii voi transmite primarului din Rotterdam, cu care, de altfel, m-am intalnit la inceputul anului, ca libera circulatie este un drept deja castigat al romanilor, care sunt cetateni europeni,  si nu este obiect de negociere”, a declarat Codrin Scutaru.

Declaratia sa vine dupa ce in presa internationala au aparut informatii potrivit carora doua dintre marile orase ale Olandei, Rotterdam si Haga, vor sa impuna restrictii suplimentare pentru imigrantii romani si bulgari, dupa liberalizarea pietei muncii, de la 1 ianuarie 2014. Pe de alta parte, Codrin Scutaru se declara „ profund ingrijorat de modul in care o parte a presei britanice se raporteaza la romanii care lucreaza in Regat”.

„In discutiile noastre comune, chiar autoritatile britanice au punctat doua elemente extrem de importante pentru Romania, sustinute constant in dialogul cu partea britanica: certitudinea ridicarii restrictiilor incepand cu 1 ianuarie 2014 si profilul comunitatii romanesti din Marea Britanie, respectiv cetateni  romani bine integrati in societatea britanica”, a adaugat secretarul de stat PC.

 El a reamintit ca marea  majoritate a cetatenilor romani ocupa locuri de munca in sectoare deficitare ale pietei muncii (medici, asistenti medicali, asistenti sociali) sau in domenii care nu prezinta interes pentru forta de munca locala (agricultura, procesarea alimentelor, constructii, ingrijirea persoanelor in varsta). Mai mult decat atat, in universitatile din Marea Britanie se observa un numar in crestere de studenti, cercetatori si lectori romani.

Intrucat cei mai multi romani din Marea Britanie au varste sub 35 de ani,  Codrin Scutaru apreciaza ca „numarul celor care solicita asistenta medicala este scazut, ei fiind de fapt contributori la sistemele de asigurari sociale si de sanatate din Marea Britanie.”

„O spun atata ca demnitar cat si parte a acestei generatii care se sacrifica pe sine muncind din greu, departe de familii, departe de copiii lor. Pentru ei cerem respect pentru romani in Europa!”, a declarat Codrin Scutaru.

El a precizat ca, in general, ca si in celelalte state membre, impactul cetatenilor romani asupra resurselor publice din Marea Britanie este neglijabil. „ In prezent nu exista disponibile date statistice care sa situeze Romania in topul nationalitatilor care solicita beneficii sociale in Marea Britanie, aspect sustinut de partea romana in mod constant in dialogul cu partea britanica”a subliniat Scutaru.

 „Vrem sa asiguram in mod clar autoritatile britanice si oficialii europeni ca eliminarea restrictiilor nu va conduce la cresterea numarului lucratorilor romani care s-ar indrepta catre Marea Britanie, ci ar pune in legalitate lucratorii deja aflati pe piata muncii si care ar beneficia, in acest fel, de drepturi egale si de o protectie corespunzatoare, precum si de tratament nediscriminatoriu”, mai spune secretarul de stat din Ministerul Muncii.

 Ultimul consiliu al ministrilor muncii din Uniunea European, EPSCO 2013, care a avut loc in aceste zile la Bruxelles, a ajuns la concluzii importante care vor conduce la prevenirea abuzurilor si respectarea drepturilor lucratorilor detasati precum si la un acord general al statelor europene pentru incluziunea sociala a rromilor aflati in situatii de vulnerabilitate.

Sursa foto: adevarul.ro