Codrin Scutaru: Noile prevederi din Codul Muncii reflecta un drept suplimentar pentru salariati

Codrin Scutaru

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a precizat, vineri, ca prevederile Codului muncii cu privire la concediul de odihna al salariatilor vor fi modificate, urmand ca durata concediului de odihna sa nu mai fie afectata de concediul medical si de alte tipuri de concedii, o alta modificare vizand perioada de report.

“Incepand de saptamana viitoare, prevederile Codului muncii referitoare la concediul de odihna al salariatilor vor fi modificate. Concediul medical si alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihna, ca pana in prezent. Spre exemplu, daca o persoana avea dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe an si sta 2 luni in concediu medical, nu i se vor taia 3 zile de concediu de odihna. Va putea sa mearga si in concediul de odihna pe durata celor 21 de zile”, a explicat Codrin Scutaru.

Citeste si: MODIFICARILE LA CODUL MUNCII PRIVIND SALARIARUL TEMPORAR SI CONCEDIUL DE ODIHNA, PROMULGATE DE KLAUS IOHANNIS

Secretarul de stat in Ministerul Muncii a mai precizat ca o a alta modificare se refera la perioada de report. “Pana acum, puteai sa iti iei concediu de odihna neefectuat intr-un pe parcursul urmatorului an calendaristic. De acum inainte, iti vei putea lua acest concediu de odihna in urmatorul an si jumatate, existand sanse mai mici sa iti pierzi zilele libere neefectuate. Legislatia romana a luat act de hotararea preliminara pronuntata de Curtea Europeana de Justitie (CJUE) privind interpretarea dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88/CE, care a decis ca salariatul nu-si pierde dreptul la concediul de odihna chiar daca s-a aflat in concediu medical un intreg an calendaristic”, a explicat acesta.

Totodata, Codrin Scutaru a tinut sa sublinieze ca aceasta schimbare legislativa este “rezultatul bunei cooperari intre Guvern si Parlament pe aceasta tema si reflecta un drept suplimentar pentru salariati”.

Citeste si: PC SOLICITA REFERENDUM ASUPRA SCHIMBARII FORMEI DE GUVERNAMANT. CODRIN SCUTARU: MODELUL CONSTITUTIONAL SEMI-PREZIDENTIAL NU ESTE FUNCTIONAL IN ROMANIA

“Cred ca este un pas suplimentar pentru reconcilierea vietii profesionale cu cea personala si de familiei. Salariatul este in primul rand om si are dreptul la propria viata personala, care presupune si concedii medicale, ingrijirea copilului bolnav sau alte tipuri de situatii in care nu poate munci. Concediul de odihna este un drept intangibil care e menit a da fiecaruia dintre noi dreptul de a ne odihni, de a ne bucura de viata personala, lucruri care ne fac mai productivi in cele din urma la serviciu”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Muncii.

Codrin Scutaru a amintit ca Legea 12/2015 care modifica Codul muncii va intra in vigoare duminica, 25 ianuarie.

“Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie si va intra in vigoare duminica.
Daca incapacitatea temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru ingrijirea copilului bolnav vor interveni in timpul concediului de odihna, acesta se va intrerupe si salariatul isi va lua zilele neefectuate dupa iesirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului”, a mai aratat Codrin Scutaru.