Codrin Scutaru: Vom incerca sa dedramatizam problematica dizabilitatii in Romania

Codrin Scutaru

Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), a declarat, pentru Agerpres, ca demnitatea umana si egalitatea de sanse pentru persoanele cu dizabilitati sunt doar cateva din semnalele de normalitatecare trebuie incurajate si a caror importanta nu se poate negocia. Codrin Scutaru a mai aratat ca prin proiectul Strategiei Nationale “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati 2015-2020”, se va incerca dedramatizarea problematicii dizabilitatii in Romania.

“Demnitatea umana, egalitatea de sanse, posibilitatea de a beneficia de acces liber si fara dificultati la educatie, ingrijire, acces pe piata muncii, precum si la drepturi politice, printre care se numara si cel de a alege si a fi ales, sunt semnale de normalitate, pe care dorim sa le incurajam si a caror importanta nu se poate negocia. Neputinta, deznadejdea si frica sunt doar iluzii, ce pot fi invinse prin forta spiritului si printr-o lupta disciplinata, de zi cu zi, cu ceea ce unii se grabesc sa considere drept lipsit de speranta”, afirma Codrin Scutaru.

Ministerul Muncii a lansat Proiectul Strategiei Nationale ‘O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati 2015-2020’, care isi propune sa dedramatizeze problematica dizabilitatii in Romania.

Citeste si: CODRIN SCUTARU, DE ZIUA DREPTURILOR OMULUI: INTELESUL PE CARE CULTURILE LUMII IL ACORDA ACESTOR DREPTURI POATE FI DUREROS DE DIFERIT

“Lansam, in acest final de an, dezbaterea publica asupra Proiectului Strategiei Nationale ^O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati 2015-2020’^. Acest document isi propune sa dedramatizeze problematica dizabilitatii in Romania, recunoscand drepturile de care semenii nostri trebuie sa se bucure fara oprelisti intr-o societate deschisa. Sunt incredintat ca sugestiile pe care le vom primi de la reprezentantii societatii civile si de la toate persoanele interesate vor constitui semnale puternice si de care vom tine seama”, a spus Scutaru.

Strategia este corelata cu principiile si obligatiile care decurg din ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice reprezinta institutia responsabila cu coordonarea implementarii acestui document.

Proiectul de act normativ se va afla in dezbatere publica pana pe 10 februarie 2015.