CODRUTA KOVESI: Exista PRESIUNI externe si presiuni interne asupra PROCURORILOR DNA

Procurorul sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a afirmat ca asupra procurorilor anticoruptie se exercita atat presiuni externe, venite din partea unora dintre cei anchetati, cat si presiuni interne, determinate de termenele care trebuie sa fie respectate, scrie Agerpres.

“Presiuni externe ar fi si declaratiile publice care se fac. Ati vazut, de foarte multe ori persoane pe care le cercetam, cu functii importante, cum comenteaza chiar si despre viata personala sau despre persoana unui procuror care-i investigheaza. Am vazut de foarte multe ori situatii cand persoane pe care le-am cercetat, dupa ce au iesit din DNA, s-au dus intr-un studio de televiziune, au comentat dosarul public, iar procurorii DNA nu pot sa aiba o reactie, pentru ca noi nu putem comenta public dosarele. (…) Apoi exista presiune interna, a termenelor, atunci cand institui o masura preventiva, a retinerii, spre exemplu, in cateva ore trebuie sa finalizezi dosarul, sa intocmesti referat de arestare, sa administrezi probe. Este si aceasta o presiune pentru un procuror, dar cred ca niciodata nu ati vazut un procuror DNA sa se planga”, a declarat KOVESI la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica la Pro TV.

CITESTE SI: CODRUTA KOVESI: Ar trebui o lege care sa INTERZICA celor CONDAMNATI DEFINITIV sa ramana in FUNCTIE

In opinia sa, cel mai important lucru este ca procurorii anticoruptie reusesc sa faca fata presiunilor de orice natura.

“Ce este foarte important este ca procurorii din DNA au suficienta maturitate profesionala, sunt curajosi si nu se lasa intimidati nici de aceste presiuni, nici de plangerile pe care avocatii sau alte persoane cercetate le fac la Inspectia Judiciara sau in alta parte. Pur si simplu sunt oameni care cred in ceea ce fac, care respecta legea si isi fac datoria”, a mai spus LAURA CODRUTA KOVESI.

 Sursa foto: protv