CODUL FISCAL a fost publicat in MONITORUL OFICIAL

CODUL FISCAL a fost publicat, joi, in Monitorul Oficial al Romaniei  sub denumirea de Legea nr. 227/2015 privind CODUL FISCAL.

Prin noul COD FISCAL a fost REDUS TVA-ul la 20%, de la 1 ianuarie 2016 si, de asemenea, o SCADERE a TVA pentru livrarile de carti, manuale, ziare, reviste la cota de 5%, cota ce se aplica de altfel si pentru accesul la competitiile sportive, evenimentele culturale.

CITESTE SI: IOHANNIS: AM PROMULGAT CODUL FISCAL. MOTIVELE PENTRU CARE A FOST RETRIMIS IN PARLAMENT

Pe de alta parte, autoritatile romane au decis sa majoreze taxele locale datorate de persoanele fizice pentru locuintele detinute, remarcandu-se majorari substantiale si de mai multe ori pentru locuintele folosite ca sedii pentru desfasurarea de activitati independente.

Tendinta generala este de crestere a sarcinii fiscale asupra persoanei fizice, in special profesiile independente, PFA-urile vor suporta costul reducerii TVA. Relaxarea fiscala nu se regaseste pentru companii, acestea platind cam aceleasi impozite ca in 2015, dublate de cresteri de sarcini fiscale aplicate persoanelor fizice. Categoriile cele mai defavorizate sunt persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere. Exista de asemenea si aspecte care pun semne de intrebare, cum ar fi plata contributiei la sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri.

Sursa foto: economica