Codul Fiscal se modifica din nou! Vizate sunt scutirile la plata impozitului pe teren si impozitul de 85%

codul-fiscal-2014-impozit-propritate-declaratie-avere-persoae-fizice

Codul Fiscal a fost modificat din nou, doua acte normative fiind publicate in Monitorul Oficial din data de 7 octombrie 2013. Cele doua acte normative modifica Codul fiscal si legislatia privind activitatea Autoritatii de Supraveghere Financiara, in sensul ca se extinde competenta consiliului local sa acorde scutiri la plata impozitului pe teren, iar impozitul de 85% pentru platile compensatorii se aplica numai personalului ASF, potrivit HotNews.

Astfel, se modifica art. 286 din Codul fiscal, cadru normativ ce acorda competenta consiliilor locale sa acorde scutirea la impozitul pe teren datorat catre autoritatea publica locala. Pana la aceasta modificare, a fost prevazut ca in cazul unei calamitati naturale, consiliul local are dreptul sa acorde scutirea la impozitul pe teren, precum si scutirea la plata a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism.

In acest moment, se extinde competenta consiliului local sa acorde scutire la plata impozitului pe teren, de care beneficiaza proprietarii de terenuri degradate sau poluate, neincluse in perimetrul de ameliorare. Scutirea se acorda la solicitarea persoanelor interesate, cu avizul favorabil al Ministerului Agriculturii si al Ministerului Mediului.

Scutirea de la plata impozitului pe teren pentru aceste terenuri degradate sau poluate se aplica incepand cu data de 01 a lunii urmatoare obtinerii avizelor mai sus amintite.

Totodata, OUG nr. 55/2013 prin care este reglementata activitatea Autoritatii pentru Supraveghere Finanaciara (ASF) prevede ca impozitul de 85% pentru indemnizatii si sume compensatorii, se va aplica numai persoanelor din cadrul acestei institutii sau persoanelor ce au beneficiat de sumele compensatorii aferente institutiilor comasate ( CNVM, Comisia Asigurarilor, Comisia Pensiilor Private).