Codul Insolventei a intrat in vigoare

Codul insolventei, adoptat de Guvern la inceputul acestei luni, va intra in vigoare vineri. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara, in urma cu cateva zile, ca scopul noului Cod al insolventei este acela de a preveni situatiile in care societatile debitoare s-ar sustrage de la plata obligatiilor folosind o perioada lunga de timp in care devin intangibile prin simpla intrare in procedura de insolventa si eventual prin derularea unui plan de reorganizare.

Avocatul Poporului a contestat Codul Insolventei la Curtea Constitutionala, insa institutia va da decizia in 29 octombrie. Avocatul Poporului a reclamat doua articole din acest cod: articolul 81, alinieatul 3 si articolul 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. 

Articolul 81 este cel care prevede suspendarea licentei de transmisie pentru orice companie audiovizuala care se afla in insolventa. “In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului”, se arata in contestatul articol 81.

Cele doua articole reclamate ar intra in conflict, potrivit Avocatului Poporului, cu articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie.

“Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozitiilor legale criticate fata de art. 1 alin. (5) si art. 15 alin. (2) din Constitutie, privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cat si a neretroactivitatii legii”, se arata intr-un comunicat de presa al Avocatului Poporului, transmis de Mediafax.

Referitor la executarea silita individuala ca modalitate de recuperare a creantelor curente, ministrul Justitiei a aratat ca, desi ea prevede obligatia achitarii datoriilor curente, de cele mai multe ori debitorii au ignorat plata creantelor curente, ajungandu-se la situatia paradoxala in care creantele nascute in cursul procedurii de insolventa sunt mai mari decat cele inscrise la masa credala.

Plenul Camerei Deputatilor dezbate luni prima motiune simpla depusa in aceasta sesiune parlamentara. Motiunea initiata de grupurile parlamentare ale PP-DD si PDL poarta numele “Opriti institutionalizarea inchizitiei audiovizualului si manipularea democratiei”.

Initiatorii cer “incetarea imediata a atacurilor asupra mediului de afaceri si a presei independente, revocarea imediata a Ordonantei de urgenta privind Codul insolventei, punerea in dezbatere publica a acestui subiect deosebit de important si adoptarea acestuia de Parlament prin lege, si nu prin OUG”.

Motiunea simpla initiata de 55 de deputati PP-DD si PDL si intitulata “Opriti institutionalizarea inchizitiei audiovizualului si manipularea democratiei” a fost respinsa, marti, de plenul Camerei Deputatilor.