Codul Insolventei, asumat de Ministerul Justitiei. OUG se afla in Parlament pentru eventuale modificari

Ministerul Justitiei isi va asuma proiectul de modificare a Codului Insolventei, in varianta adoptata de Guvern, prin ordonanta de urgenta, a anuntat, marti, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca institutia pe care o conduce a avizat si “isi asuma proiectul asa cum a fost el aprobat”, precizand totodata ca OUG se afla in Parlament unde poate fi modificata.

Robert Cazanciuc a mai spus ca le-a transmis colegilor din instante, care au probleme de semnalat, ca o pot face “intr-un interval de o saptamana de acum incolo”, urmand ca propunerile sa fie “analizate de catre grupul de lucru care a elaborat proiectul”.

Guvernul a introdus o serie de prevederi la noul Cod al Insolventei, gandit initial de un grup de experti de la Banca Mondiala, modificari intens criticate, pe motiv ca incalca Constitutia si afecteaza grav sansele firmelor de a se reabilita economic. Criticii au afirmat ca noul Cod al Insolventei loveste puternic in posturile de televiziune aflate in insolventa, care risca sa isi piarda licenta. In acest context, CSM a cerut Guvernului sa amane intrarea in vigoare a noului cod, pentru ca sistemul sa se poata pregati, avertizand ca el va provoca litigii.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a pozitionat, la randul sau, impotriva noului Cod al Insolventei, despre care considera ca discrimineaza intreaga presa audiovizuala din Romania.

“Articolul 83, alineatul 3, este un articol discriminatoriu care vizeaza proceduri strict pentru audiovizual”, a declarat Basescu, in cadrul unei conferinte sustinute luni la Palatul Cotroceni.

Seful statului a afirmat ca premierul Victor Ponta este vinovat de aplicarea , in aceste conditii, a Codului Insolventei: “Presupun ca, spre deosebire de Adrian Nastase, care platea presa, Victor Ponta este la fel de hotarat sa puna sub control audiovizualul, mult mai cinic si mai brutal. De ce aplica un regim discriminatoriu tv si radio?! Oricine se  supara pe o televizine, dar nu o inchide, frate, las-o acolo, ca isi revine ea, sau tu!”, a punctat Traian Basescu.

Presedintele se teme chiar pentru integritatea TVR, televiziunea publica pe care o doreste neatinsa din punct de vedere politic. Basescu a tras un semnal de alarma, in ceea ce priveste libertatea presei si prejudiciile pe care aplicarea codului insolventei i le-ar putea aduce Romaniei.

“Nu cumva se tinteste TVR-ul? Si asta pentru ca este intr-o situatue dificila. Ma tem ca maine, poimaine, aflam ca televiziunea publica este insolventa si o sa vina cineva care are lichiditati. Si cum exista un Voiculescu(seful Intact Media, detinatorul Antenei 3) ori un Ghita(detinator Romania Tv), care din contractele cu statul au bani suficienti, ne trezim ca vin salvatorii Ghita si Voiculescu sa cumpere TVR-ul!”, a mai spus presedintele Romaniei, cu trimitere la televiziunile pe care le considera impotriva sa.