Codul Insolventei, in vigoare din 25 octombrie 2013. Noile reguli de insolventa, aplicate inclusiv procedurilor in derulare

Codul Insolventei va intra in vigoare incepand cu data de 25 octombrie, noile reguli fiind publicate vineri in Monitorul Oficial. Codul Insolventei va fi aplicat inclusiv procedurilor aflate in prezent in derulare, cu exceptia prevederilor privind insolventa grupului de societati, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse dupa aceasta data.

Noul regulament al insolventei va afecta peste 100 de radiouri si televiziuni, inclusiv postul Realitatea TV. Conform unui reprezentant al CNA, peste 100 de radiouri si televiziuni, din toata tara, se vor inchide odata cu aplicarea Codului Insolventei.

“Nu doar Realitatea este in aceasta situatie, sunt zeci de radiodifuzori in Romania. Nu avem inca o situatie, dar va asigur ca sunt zeci, poate nu gresesc daca spun ca sunt o suta si ceva in toata tara, radiodifuzori, firme care detin licente si care vor trebui sa ramana fara aceste licente. In legea audiovizualului nu exista procedura de suspendare a licentei. Fie o retragem, fie o prelungim, exista ca si sanctiune posibilitatea de a injumati o licenta, dar nu sa suspendam o licenta”, a declarat Valentin Jucan, membru al CNA, pentru ziare.com.

Conform Codului Insolventei, care va intra in vigoare in data de 25 octombrie, insolventa debitorului – reprezentand insuficienta fondurilor pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile – se prezuma atunci cand acesta nu a platit datoria fata de creditor dupa 60 de zile de la scadenta, nu dupa 90 zile ca in prezent. In acelasi timp, este mentinut articolul care stabileste ca insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

De asemenea, planul de reorganizare va putea fi propus de catre debitor cu aprobarea AGA.

Foto: Cronica Romana