PONTA cere CCR sa trimita decizia pe LEGEA INSOLVENTEI la Cotroceni. VEZI SCRISOAREA

Premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare, marti, catre Curtea Constitutionala in legatura cu Codul insolventei. Seful Guvernului acuza pierderi de venituri prin neaplicarea legii si cere ca decizia CCR pe Legea insolventei sa fie trimisa grabnic la Palatul Cotroceni.

In scrisoarea trimisa magistratilor de la CCR, Victor Ponta se refera la decizia pe care Curtea Constitutionala a dat-o pe 21 mai 2014 in legatura cu Legea privind procedurile de prevenire a insolventei. Pe aceasta lege a fost formulata o contestatie de catre mai multi deputati ai PNL, iar CCR a respins aceasta formulare ca neintemeiata. Acum, Ponta cere ca legea sa fie promulgata, aratand ca prin intarzierea acestei decizii se pierd bani la bugetul de stat.

Ponta i-a adresat scrisoarea presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean. In aceasta arata ca netransmiterea catre presedintele Traian Basescu a deciziei privind Legea insolventei, procedura care sa permita promulgarea actului, genereaza neincasarea unor venituri, potrivit documentului transmis MONDO NEWS.

DECARCA AICI SCRISOAREA PREMIERULUI

Premierul Ponta acuza existenta unei “neglijente grave” pe traseul CC-Presedintie si a unui “circuit de interese” care blocheaza Codul insolventei, el aratand ca le va scrie lui Traian Basescu si Augustin Zegrean pentru a-i ruga sa urgenteze promulgarea acestui act normativ.

CITESTE SI: Legea INSOLVENTEI, contestata de PNL la Curtea Constitutionala

Ponta a spus ca in 2013 Guvernul a aprobat prin OUG noul Cod al insolventei, iar CC a transmis ca este foarte buna legea, dar este necesara adoptarea prin lege, in Parlament. “Deci au trecut cateva luni in care evazionistii s-au bucurat foarte tare. S-a aprobat prin Parlament, dar a fost contestata de colegii liberali, adica exact cei care facusera OUG cand erau la guvernare. Am inteles si asta. Au trecut patru saptamani, se implinesc poimaine, de cand CC in unanimitate a respins contestatia PNL si totusi Codul insolventei nu este promulgat. Eu pot sa cred aici ori ca este vorba despre o neglijenta grava, pentru ca sunt patru saptamani in care noi nu putem sa incasam bani la bugetul de stat, fie ca e ceva mult mai rau decat atat”, a precizat Ponta.

El a aratat ca presedintele Traian Basescu spune ca nu poate promulga legea pentru ca nu a primit motivarea de la CC, in timp ce CC precizeaza ca nu a avut timp sa scrie motivarea. “Noi facem rost de bani daca acest circuit de interese care a blocat modificarea Legii insolventei anul trecut si care blocheaza si azi, cand vorbesc, reusim sa-l rupem si de acolo o sa obtinem foarte multi bani care sa acopere si CAS si alte lucruri”, a spus Ponta.

Afla aici mai multe detalii despre Legea Insolventei

intrebat ale cui sunt interesele pe care le apara Basescu, Ponta a raspuns: “stiti foarte bine ca presedintele si anul trecut a iesit sa apere un trust de presa, care e in insolventa si care il apara pe domnia sa. Am inteles. Am facut proiectul de lege, l-am adoptat, s-a facut de catre PNL contestatie, ca acuma trustul trecuse la PNL, s-a repsins, si avem patru saptamani de cand nu reusim. Am facut toate procedurile asa cum ne-a cerut si domnul presedinte Basescu, si CC”.

Ponta a spus ca atat el persoanl cat si ANAF cauta in fiecare zi legea in Monitorul Oficial ca sa o aplice si sa stranga bani la buget. “Vorbesc de datorii de miliarde de lei la bugetul de stat ale acestor comapanii care sunt de ani de zile in insolventa, dar functioneaza foarte bine fara sa plateasca taxe si impozite si eu nu gasesc legea. intre CC si presedinte nu reusim sa o gasim. O sa trimit azi o scrisoare presedintelui CC, presedintelui Romaniei, rugandu-i sa promulgam odata Codul insolventei. Asta e cea mai important masura de stras bani la buget”, a mai spus Ponta.

Curtea Constitutionala a decis, in mai, ca Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este constitutionala, respingand sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputatilor in 15 aprilie.

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a depus, in 22 aprilie, sesizarea la Curtea Constitutionala, aratand ca legea incalca liberul acces la justitie si proprietatea, introduce o discriminare si poate afecta industria. Sesizarea PNL a vizat 15 articole din proiectul de lege.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara atunci ca prin accesul la buletinul procedurilor de insolventa, pe internet, se poate vedea daca s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolventa sau ca exista un raport al administratorului judiciar, insa nu exista niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat si s-a dispus in cauza respectiva.