CODUL PENAL: Ministrul Justitiei, trimis la CSM sa discute despre eventuale modificari la Codul Penal

Premierul Victor Ponta a anuntat ca i-a solicitat ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa mearga la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si sa discute despre eventuale modificari la Codul penal, amintind insa ca documentul a fost aprobat de Guvernul Boc si promulgat de presedintele Basescu.

“Nu stiu exact, o sa discut cu ministrul Justitiei, i-am cerut astazi sa mearga la CSM si sa discute cu CSM-ul si o sa astept propunerile domniilor lor, dar vreau in acelasi timp, pentru opinia publica, sa avem raspunsul la doua intrebari: in primul rand, Codul penal este un cod bun sau rau ? Pentru ca, daca este rau, atunci presedintele Basescu l-a promulgat, primul-ministru Boc si-a angajat raspunderea si ministrul Justitiei, domnul Predoiu, este cel care l-a finalizat. Daca este un cod rau, vreau sa stim care sa ii sanctionam pe cei trei: domnul Basescu, domnul Boc si domnul Predoiu. Daca nu, iarasi sa stim, sa-i laudam. Doi: Codul penal a fost adoptat in 2009 in aceasta forma, au trecut cinci ani de atunci. Asta nu-i treaba decat romaneasca, sa constati cu o zi inainte dupa cinci ani ca ceva nu e bine. Dupa ce primesc raspunsul la aceste doua intrebari, pot sa-i laud pe domnul Basescu, domnul Boc si domnul Predoiu pentru Codul penal sau pot sa le transmit criticile. Nu este un Cod adoptat de Guvernul pe care il conduc”, a spus Ponta.

Vezi aici cand vor intra in vigoare Codul Penal si Codul de procedura penala

El a adaugat ca obligatia Romania de a aplica de la 1 februarie acest Cod este mentionata si in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) Pe justitie cu Comisia Europeana, inclusiv in ultimul raport MCV.

Promovarea unui act normativ privind modificarea noilor coduri penal si de procedura penala, care vor intra in vigoare din 1 februarie, ar putea fi discutata joi, de CSM, membrii Consiliului urmand sa decida daca ordinea de zi a sedintei Plenului va fi suplimentata cu acest punct.

Solicitarea de suplimentare a ordinii de zi a sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost formulata de judecatorul Horatius Dumbrava, care, in numele CSM, a cerut Guvernului, prin ministrul Justitiei, initierea “de urgenta” a unui act normativ, pentru a repara posibile disfunctionalitati ale noilor coduri, cum ar fi problema legata de interceptari, care nu vor mai fi facute decat cu anuntarea, in prealabil, a persoanei careia urmeaza sa i se asculte telefonul.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a fost de acord cu aceasta propunere si a precizat ca trebuie sa se tina cont si de solutiile transmise, in toamna anului trecut, de CSM, inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public si de instantele din tara.

Proiectul de act normativ ar avea rolul de a clarifica unele modificari aduse de noile coduri penal si de procedura penala. Membrii CSM urmeaza sa decida daca ordinea de zi a Plenului va fi suplimentata cu acest punct.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu stie daca este constitutional ca Guvernul sa modifice Codul penal si Codul de procedura penala prin ordonanta de urgenta, ci ca pot fi luate in discutie propuneri ale CSM, dar la nivelul Parlamentului, pentru a fi aprobate prin lege.

“Cum sa modificam, dom’ne ? Nu ai cand sa modifici, ca nu mai e nicio sedinta de guvern, cum sa modificam ? Nu cred ca e constitutional sa modificam prin ordonanta de urgenta”, a raspuns Ponta intrebat de jurnalisti daca Guvernul va introduce modificai prin ordonanta de urgenta.

Intrebat daca vor fi totusi introduse modificari chiar si dupa 1 februarie, premierul a aratat ca joi se discuta la Consiliul Superior al Magistraturii o serie de modificari, care pot fi luate, pana la urma, in discutie, dar abia peste o saptamana si daca CSM doreste acest lucru.

“Vreau in primul rand un punct de vedere sa vedem daca e constitutional sa modific. Daca nu, Parlamentul, prin lege poate sa modifice”, a adaugat Ponta.
El a precizat ca, legat de acele prevederi care ingradesc libertatea de exprimare si a presei, exista deja un proiect de lege aflat in dezbaterea Parlamentului.

intrebat de ce a anuntat, in urma cu cateva saptamani, ca este posibil ca Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal, Ponta a reluat ideea ca, joi, este o sedinta la CSM.

“Noi nu modificam absolut nimic decat ce vrea…”, a completat Ponta, referindu-se la CSM.

El a exclus insa posibilitatea ca Guvernul sa se reuneasca intr-o noua sedinta, pana la 1 februarie, pentru a modifica textul Codului penal, iar despre varianta unor modificari care sa fie aprobate saptamana viitoare a comentat in final : “Nu stiu, sa vedem. In primul rand, sa spuna CSM-ul, celalalte structuri si, probabil, in Parlament, nu prin ordonanta de urgenta”.

La sfarsitul anului trecut, premierul anunta ca Guvernul poate emite o ordonanta de urgenta care sa modifice Codul Penal, asa cum solicita DNA, numai dupa ce ministrul Justitiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, inaltei Curti, Parchetului si Comisiei Europene si toata lumea este de acord.

“In primul rand, in vacanta Parlamentului nu se pot emite ordonante de urgenta. Doi: in masura in care sunt necesare modificari la Codul Penal, care va intra in vigoare la 1 februarie, poate fi adoptata o ordonanta de urgenta numai in ultima saptamana din ianuarie, cu cinci zile inainte de 1 februarie.

Ministrului Justitiei i-am cerut ca, daca are vreo modificare, sa mearga si sa aiba discutii foarte clare cu CSM, cu ICCJ, cu Parchetul General, sa traduca modificarile si sa le trimita la Comisie, ca sa nu mai apara discutii si interpretari. in masura in care toata lumea este de acord, evident ca vom adopta; daca nu este toata lumea de acord, nu adoptam nimic prin ordonanta de urgenta”, a explicat atunci Ponta.

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, declara atunci, la Gandul Live, ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face “inutile” interceptarile, in conditiile in care, inainte de a se obtine autorizatie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui instiintata ca este urmarita penal.

Kovesi a mai spus ca a solicitat ministrului Justitiei modificarea acestui act normativ, mentionand ca, deocamdata, nu a primit un raspuns in acest sens. De asemenea, in ianuarie, Ponta declara ca Guvernul este pregatit sa modifice prin ordonanta de urgenta noul Cod Penal, care va intra in vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care ingradesc libertatea de exprimare si a presei.

In sedinta de miercuri a Guvernului, insa, prima din aceasta luna in care au putut fi aprobate ordonante de urgenta, premierul Ponta nu a mai facut nicio referire la astfel de modificari.

El a anuntat ca noul Cod penal si Codul de procedura penala intra in vigoare la 1 februarie si i-a cerut ministrului Justitiei sa spuna ” pe parcurs” daca este nevoie de vreo interventie a Executivului.

“Sambata ( 1 februarie-n.r.), intra in vigoare noul Cod penal, adoptat acum patru ani, si Codul de procedura penala. Sper sa nu fim in situatia penibila in care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc si fostul ministru al Justitiei, domnul Predoiu, sa zica ca e rau sau ca sunt rele codurile, ca ei le-au adoptat. Acum, daca au descoperit azi ca nu sunt bune, e cam tarziu. Eu, sincer, cred ca sistemul de justitie este pregatit, ca sunt coduri moderne si orice fel de probleme in aplicare la inceput…Asa a fost si la Procedura Civila si a mers. si atunci s-a spus ca trebuie sa le amanam, ca se prabuseste tara, nu s-a prabusit, dimpotriva. Cred ca au avut un efect pozitiv”, a spus Ponta.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, i-a spus ca au fost foarte multe proiecte de pregatire cu Institutul National al Magistraturii si Consiliului Superior al Magistraturii, iar in ultimii doi ani a fost un efort foarte mare pentru implementarea a patru coduri. El a adaugat ca sunt lucruri care vin de foarte mult timp in urma si ca dispozitiile Codului penal nu presupun o infrastructura in plus, ca la celelalte doua coduri, ci doar o “rearanjare a resurselor” in cadrul sistemului.

Dupa ce a ascultat explicatiile ministrului Justitiei, premierul a reiterat faptul ca cele doua coduri vor intra in vigoare.

“Oricum, intra in vigoare, e trecut si in MCV ca obiectiv, intrarea in vigoare la 1 februarie, si daca apar probleme pe parcurs, doar la initiativa CSM, a inaltei Curti, a Parchetului General, veniti si spuneti de ce este nevoie, dar important e ca nu mai amanam, ca nu mai putem sa amanam, dupa patru ani ar fi total neserios”, i-a spus Ponta ministrului Justitiei.

Ministrul Robert Cazanciuc anunta, in 22 ianuarie, ca institutia pe care o conduce pregateste un pachet de acte normative ce au rolul de a sprijini sistemul judiciar pentru intrarea in vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal si de procedura penala, lucru care insa nu s-a intamplat pana joi.

Ministrul Justitiei arata ca pachetul de acte normative are rolul de a face procesul de dupa 1 februarie 2014 mai usor de aplicat, astfel incat lucrurile sa fie mai putin interpretabile.