CODUL PORTOCALIU de INUNDATII se mentine in trei judete

Hidrologii au restrans la trei numarul judetelor aflate sub Cod Portocaliu de inundatii, actualizand, vineri, atentionarile de INUNDATII COD GALBEN si COD PORTOCALIU emise anterior, valabile in sase bazine hidrografice.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 25 aprilie, ora 10.00 — 26 aprilie, ora 18.00, va fi COD PORTOCALIU de cresteri ale debitelor si nivelurilor, cu depasiri ale cotelor de atentie si de INUNDATIE pe raurile din bazinele hidrografice: Motru superior si afluentul sau Cosustea (judetele Mehedinti si Gorj), pe Jiu la Racari — sector indiguit (judetul Dolj).

Citeste si: PRAPAD! Codul portocaliu, prelungit pe raurile din bazinele hidrologice a 10 judete din sudul tarii

De asemenea, hidrologii au instituit COD GALBEN de INUNDATII pe raurile din bazinele hidrografice: Desnatui (judetul Dolj), Jiu si afluentii acestuia (judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Dolj), Oltet si pe unii afluenti ai Oltului inferior (din judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj), pe Calmatui (judetul Teleorman), in bazinul superior al Vedei si pe afluentii sai din judetele Olt, Teleorman si Arges, pe raurile din bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita).

Fenomenele vizate de CODUL GALBEN pe raurile din judetele Olt, Valcea, Teleorman, Arges si Dambovita se pot produce cu probabilitate mai mare pe data de 25 aprilie, in intervalul orar 12.00-22.00, ca urmare a precipitatiilor sub forma de aversa prognozate, precizeaza INHGA.

Citeste si: Pericol de INUNDATII in 9 judete, Armata este pregatita sa intervina. PONTA: Toate institutiile sa ramana in ALERTA!

Hidrologii atentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

In plus, incepand de vineri, ora 10.00, se ridica avertizarea hidrologica COD GALBEN si COD PORTOCALIU de pe celelalte rauri avertizate anterior si care vizau 12 bazine hidrografice.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, atentionarile hidrologice vor fi actualizate, subliniaza meteorologii.