Codul PORTOCALIU ramane valabil si in week-end: Ploile torentiale, dublate de vant

Ploile vor continua sa cada in sudul tarii si in timpul week-endului. Astfel, precipitatiile nu vor inceta, sambata, pana in jurul orei 20.00, pentru ca duminica sa fie emis un cod de vant puternic. Codurile sunt valabile pentru zece judete din sud.

Prefectii, ANM, Apele Romane, dar si reprezentantii Ministerului de Interne au dat, in aceasta seara, in cadrul Comandamentului pentru inundatii, condus de Liviu Dragnea,  raportul privind situatia din sudul tarii.

Directorul Apelor Romane a precizat ca, vineri, a existat un singur incident, in comuna Dobroesti, unde s-a rupt digul.

Ministerul de Interne a anuntat ca autoritatile din judetele Arges, Dolj, Galati si Olt au luat masuri pentru limitarea efectelor inundatiilor.

Maine, de la ora 08.00 la 20.00, in zona de sud sa mai ploua cu max 10 l/mp, de miine seara pina luni, va fi o pauza de precipitatii. ANM va emite o avertizare privind intensificarea vantului, apoi, duminica dupa-amiaza, va interveni daca precipitatiile se transforma in lapovita si ninsoare, a precizat directorul ANM.

“ Noi am emis avertizari hidrologice din 4 martie, au fost actualizate. Raurile din sud, sud-vest, au reactionat conform prognozelor, patru cote sunt pe cod portocaliu. Singurul incident- comuna Dobroesti, unde s-a rupt digul”, a precizat directorul de la Apele Romane.

”As vrea sa imi dati informatiile corecte, pentru ca noi le avem de la primari. Este o rugaminte prieteneasca”, a declarat vicepremierul Dragnea la inceputul Comandamentului.

Citeste si: Cod PORTOCALIU de INUNDATII: Raurile ies din matca

 Ploile abundente din ultimele zile au provocat inundarea a zeci de hectare de teren si a mai multor gospodarii din comunele Vaideeni, Lalosu si Stefanesti, din judetul Valcea, dar si la activarea unei alunecari de teren din cauza careia un drum a fost partial blocat, anunta Mediafax.

Potrivit unei informari date publicitatii, vineri, de catre Prefectura Valcea, in urma precipitatiilor din ultima perioada, mai multe zone din judetul Valcea au fost inundate, apa baltind pe zeci de hectare de teren, iar scurgerile de pe versanti ducand la prabusirea unui versant.

Drumul afectat de prabusirea versantului in comuna Vaideeni asigura accesul catre 40 de gospodarii, unde locuiesc peste 90 de persoane, intre care 22 de copii care merg la scoala. In urma prabusirii acestui versant, o gospodarie este pusa in pericol.

Conform Prefecturii Valcea, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a stabilit o serie de masuri care se impun in acest caz, estimand ca lucrarile efectuate in regim de urgenta ar costa 120 000 lei.

De asemenea, in urma ploilor din ultima perioada sunt afectate mai multe zone din comuna valceana Lalosu. Astfel, in satul Brebesti, din aceasta comuna, apa balteste pe aproximativ zece hectare de teren arabil, din cauza ca in zona nu exista un sistem de colectare si dirijare a apelor pluviale, fiind necesara o subtraversare pe sub platforma unui drum, care sa permita scurgerea apelor.

Alte 20 de hectare de teren au fost inundate in satul Mologesti.