Codul Rutier din Romania si din strainatate difera. Vezi ce amenzi rutiere risti in tarile europene

Romanii dornici de a petrece un sejur turistic in afara granitelor tarii au patru variante pentru a parcurge distanta pana la destinatie: avionul, autocarul, trenul sau autoturismul personal.

In cazul ultimei variante, soferii trebuie sa se informeze din timp asupra legislatiei rutiere din tarile pe care le vor parcurge, pentru a nu se trezi la intoarcere cu un teanc de amenzi in buzunar.

Franta este una din tarile europene cu cele mai drastice amenzi date celor care incalca legislatia rutiera. Depasirea limitei de viteza dar si detinerea unui aparat de detectare a radarelor este sanctionata cu o amenda de 1.500 euro (750 euro pe loc), in timp ce parcarea intr-un loc nepermis atrage o sanctiune financiara in valoare de 375 euro sau ridicarea masinii. In cazulul refuzului platii amenzii, Codul Rutier francez prevede chiar si retinerea permisului auto pentru o perioada de pana la 3 ani.

Una din problemele des intalnite la trecerea cu autoturismul din Franta in Anglia este intrarea de persoane clandestine in autovehicule, in special pe portiuni de drum din preajma imbarcarii pe feribot, acolo unde viteza maxima este de 10 km/h. Pe teritoriul britanic se pot lua amenzi mari in cazul parcarilor in zone interzise.

Numerosi romani aleg ca destinatie turistica Spania, tara in care depasirea vitezei legale cu 40 de km/h reprezinta o infractiune, in timp ce depasirea limitei legale cu mai putin de 40 km/h este sanctionata cu o amenda in valoare de 1.500 euro.

De asemenea, parcarea in zone interzise dar si depasirea limitei de timp pentru care ai platit parcarea atrage sanctiuni financiare consistente.

In Cehia puteti fi amendat pentru neplata rovignetei, pentru depasirea vitezei legale (amenzi de pana la 500 euro) si pentru aparate anti-radar.

Atentie si in tara vecina, Serbia. Aici, depasirea vitezei legale cu peste 70 km/h in interiorul localitatilor si 80 hm/h in afara localitatii este considerata infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare.

Sursa foto: mytex.ro