Reexaminarea CODULUI SILVIC, RESPINSA de PARLAMENT. LUCIA VARGA: Puterea nu a creat CADRUL necesar unor DEZBATERI. UPDATE

Proiectul de modificare a CODULUI SILVIC, initiat in vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de KLAUS IOHANNIS, intra marti in dezbatere la comisiile CAMEREI DEPUTATILOR, forul decizional, dupa ce Senatul l-a readoptat in aceeasi forma.

UPDATE 18.09: Deputatul PNL LUCIA VARGA a sustinut, marti, ca Puterea nu a creat CADRUL necesar unor DEZBATERI in comisii in ceea ce priveste CODUL SILVIC, sustinand ca astfel au fost ignorate legile elementare ale democratiei.

“Ce s-a intamplat astazi in Comisie inseamna de fapt o ignorare a legilor elementare ale democratiei. O comisie trebuie sa fie un loc de dezbatere in care sa asculti societatea civila, Consiliul Concurentei, Opozitia si Puterea, si sa iei decizii in cunostinta de cauza. PNL isi exprima regretul ca actuala Putere nu a creat cadrul necesar unor dezbateri in aceste comisii. Am fi putut asculta glasul specialistilor din comisii care ar fi aratat pericolul la care sunt supuse peste 1,2 milioane de ha de padure”, a declarat LUCIA VARGA.

LUCIA VARGA a mai declarat ca articolul 20 din CODUL SILVIC care permite exploatarea padurilor pana la zece hectare fara amenajament trebuie eliminat deoarece se favorizeaza taierile ilegale de paduri, adaugand ca PNL ar vota proiectul daca este acceptat acest amendament de eliminare a acestei prevederi.

“Va spun un caz concret, o discutie intre un padurar si un proprietar de padure, dupa aprobare acestui Cod silvic. Vine domnul proprietar si roaga padurarul sa vina sa marcheze copacii pentru ca el considera ca padurea a ajuns la maturitate. Vine padurarul si spune: Padurea nu a ajuns la maturitate, dar poate te ajut sa ajunga la maturitate, hai ca va fi bine pentru amandoi si impart banii. Nu putem sa facem aceasta greseala si sa propunem aprobarea unei legi care permite exploatarea unor paduri fara amenjament”, a explicat LUCIA VARGA.

Ea a mai aratat ca PSD are interesul fragmentarii padurii romanesti pentru a-i controla pe padurari. “Eu cred ca PSD are intersul fragmentarii acestei parti din padurea romaneasca pentru ca controleaza padurarii si le da acest drept sa faca ce vor ei pe mosia proprietarilor, ii fidelizeaza politic”, a mai spus Varga.

UPDATE 17.04: Deputatul social-democrat DOINA PANA, unul dintre initiatorii modificarii CODULUI SILVIC, a afirmat marti ca acest PROIECT este BUN sub foarte multe aspecte, punctand ca atitudinea liberalilor la dezbateri a fost de solidaritate cu presedintele KLAUS IOHANNIS.

“In proiectul de Cod Silvic exista un articol care spune ca orice agent economic sa nu poata participa la licitatie daca nu demonstreaza ca a prelucrat superior cel putin 40% din masa lemnoasa pe care a prelucrat-o anul anterior. Codul este foarte bun, sub foarte multe aspecte, inclusiv ca sa creasca pretul lemnului aici in Romania si sa vindem mobila. De aceea este si preemptiunea pentru producatorii de mobila, pe care la fel a contestat-o dl presedinte”, a declarat DOINA PANA, la Parlament.

Ea a spus ca “nu trebuie sa vedem padurea ca orice marfa, nu inseamna carne, fructe, ci asa cum a fost definita prin strategia europeana padurea are rol economic, ecologic si social”.

DOINA PANA a vorbit si despre propunerea PNL privind eliminarea articolului referitor la pragul de 30 la suta pentru exploatarile forestiere, aratand ca liberalii si-au manifestat solidaritatea cu presedintele KLAUS IOHANNIS. “Acest Cod de un an de zile se dezbate, nu trebuia sa reexaminam un text pe care nu l-am vazut, el a fost dezbatut si razbatut. Nu vad decat ca o solidaritate pentru revendicarea dl presedinte Iohannis, deja societatea civila, toata Romania este de acord ca este un prag important si demonstrat prin articolele din Constitutie ca este credibil si benefic”, a aratat deputatul PSD.

Ea a subliniat ca amenajament forestier nu se poate face decat pentru suprafete de minim 100 de ha si a aratat ca 500.000 de ha sunt proprietati disparate, context in care micii proprietari au putut beneficia de propriul lemn ilegal cu randul.

Pana a sustinut ca in Uniunea Europeana sub 10 ha nu exista amenajamente.

“Cu articolul cu care noi am venit de fapt punem in legalitate, noi impiedicam defrisarea ilegala care a fost pana acum si acest articol spune ca, daca faci un contract de administrare pe minim 10 ani cu un ocol silvic, (…) tu sa ai dreptul la 3 metri cubi de lemn pe an”, a spus deputatul PSD, sustinand ca astfel padurea ar fi pazita si nu ar mai fi furata.

De asemenea, DOINA PANA a precizat ca prevederi referitoare la statutul personalului silvic nu au ce cauta in CODUL SILVIC.

UPDATE 16.27: Jurnalistul Liviu Mihaiu a criticat marti faptul ca reprezentanti ai societatii civile nu au putut lua cuvantul la dezbaterile care au avut loc in comisiile de specialitate pe marginea cererii presedintelui KLAUS IOHANNIS de reexaminare a CODULUI SILVIC, sustinand ca organizatiile neguvernamentale vor iesi cat de curand in strada.

“Ni s-a promis ca trei reprezentati ai societatii civile pot sa vorbeasca pe Codul Silvic cate trei minute. Nu am fost lasati, desi ni s-a promis ca vom vorbi. (…) Apoi ni s-a spus ca procedura este urmatoarea: s-a suspendat cum ar veni dezbaterea asupra a ceea ce presedintele a notat cand a respins legea si atunci discutia nu ar mai avea sens din moment ce procedural nu se mai discuta chestiunea aceasta”, a explicat Liviu Mihaiu, la Parlament.

El a sustinut ca reprezentantii societatii civile vor iesi in strada “cat de curand” pe acest subiect.

“Punctul nostru de vedere, desi s-a invocat in mai multe discursuri ale deputatilor ca societatea civila trebuie sa aiba o opinie, tocmai am fost in strada pe 9 mai. Vom mai fi in strada cat de curand, dar nu ni s-a dat posibilitatea de a sustine niste principii. Nu aveam vreo industrie de sprijinit, dimpotriva, pentru ca societatea civila organizata profesional nu are chestiuni materiale de sustinut, ci chestiuni de protectie. Pe cand padurea, in opinia noastra, nu este o chestiune precum sacul de cartofi, asa cum a zis si doamna Pana e o chestie care tine de Constitutie, de sanatatea poporului, de economia sociala”, a punctat Mihaiu.

Potrivit jurnalistului, societatea civila cere stoparea taierilor ilegale, mentinerea si imbunatatirea implementarii programului “Radarul padurilor”, protectia padurilor virgine, cvasivirgine si a parcurilor nationale, deblocarea dosarelor de coruptie din domeniul forestier, intarirea institutiilor cu atributii de control in silvicultura, instituirea de masuri antimonopol, eliminarea abuzurilor de pozitie dominanta si de monopol, precum si reguli de valorificare a lemnului in beneficiul dezvoltarii durabile a comunitatilor locale.

UPDATE 14.05: CEREREA de REEXAMINARE a Presedintelui KLAUS IOHANNIS pe CODUL SILVIC a fost RESPINSA!

In comisii, 20 de deputati au votat in favoarea cererii de reexaminare si 35 impotriva, aceasta fiind sustinuta de liberali, in timp ce PSD si UDMR au fost impotriva. Deputatii social-democrati au considerat ca trebuie votat direct asupra acceptarii sau respingerii cererii de reexaminare, in timp ce liberalii au cerut sa se dezbata pe puncte obiectiile cuprinse in cerere.

TINEL GHEORGHE (PNL) a declarat ca este necesar ca cererea de reexaminare sa fie discutata pe puncte. “Eu cred, domnule presedinte, ca procedura, ca este imperios necesar sa aprobam sa discutam cererea de reexaminare asa cum a fost ea propusa pe puncte, urmand sa dam votul la final”, a spus TINEL GHEORGHE.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei juridice, CIPRIAN NICA, a fost de parere ca trebuie votat direct asupra acceptarii sau respingerii cererii de reexaminare.

STIRE INITIALA

PROPUNEREA LEGISLATIVA semnata de cei 125 de deputati si senatori PSD a fost inregistrat la Senat in 3 iulie 2014, la cateva zile dupa ce proiectul de lege al Guvernului Ponta, initiat de fostul ministru delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga (PNL) a fost respins (in 24 iunie 2014).

O alta initiativa pentru MODIFICAREA CODULUI SILVIC, semnata de 30 de deputati PSD, era la momentul respectiv in dezbatere la Camera Deputatilor, dupa ce a fost respinsa de Senat. Aceasta prevedea posibilitatea ca padurile proprietate privata ale persoanelor fizice sau juridice sa fie “transformate in structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, terenuri de recreere sau de agrement”. Initiativa a fost respinsa de Camera Deputatilor in 6 mai anul acesta.

Propunerea celor 125 de parlamentarilor PSD a atras, la randul ei, unele critici la vremea respectiva. “Nu par a fi masuri care sa asigure o securitate reala si sustenabila a fondului forestier, ca de exemplu: excluderea perdelelor de protectie si a pasunilor impadurite cu consistenta mai mare sau egala cu 0,4, din fondul forestier; permiterea constructiilor la 50 metri fata de liziera padurii; reducerea obligativitatii statului roman de a impaduri o suprafata de 2 milioane hectare pana in 2035, la o suprafata de 1 milion hectare pana in 2030”, spuneau reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), dupa ce initiativa a fost adoptata de Senat in 17 septembrie.

CITESTE SI: PNL, ACUZATII GRAVE impotriva PSD cu privire la CODUL SILVIC: Afacerea Schweighofer, o afacere a familiei lui PONTA 

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri de la vremea aceea, Doina Pana (PSD), arata in schimb ca proiectul NOULUI COD SILVIC este unul foarte benefic, iar reprezentantii AmCham “probabil ca au citit niste declaratii ale unor personaje din spatiul public, care nu sunt reale”. Pe 25 februarie, proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe fondul criticilor parlamentarilor PNL. Proiectul prevede, printre altele, ca valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati.

Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizttionat.

Proiectul mai stabileste ca suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 250 metri patrati in cazul proprietatilor forestiere mai mari de 5 ha si de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 m2, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica de 5 ha.

Accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul seful ocolului silvic, in cazul administrarii, proprietarului, cu avizul sefului ocolului silvic, in cazul asigurarii serviciilor silvice

Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate.

CITESTE SI: MII DE PERSOANE au PROTESTAT in Bucuresti si in tara impotriva DESPADURILOR ABUZIVE. Organizatorii anunta NOI MANIFESTATII. UPDATE 

Alte articole stabilite de deputati prevad ca pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura. Deputatul PNL TINEL GHEORGHE afirma ca sunt aspecte contradictorii in continutul legii, care vor crea probleme de aplicare.

Deputatul PNL, fost ministru delegat pentru Ape si Paduri, LUCIA VARGA a declarat ca Romania avea nevoie de un cod silvic european in care sa fie protejata padurea si sa se dea drept de preemptiune agentilor economici din industria de prelucrare a lemnului si sprijin pentru proprietari. E a spus ca premierul a fost de acod initial cu acest lucru, insa apoi s-a razgandit. “Ma intreb oare ce la facut sa renunte la acele principiipe care le-am agreat, Oare sa fie interese de partid?”, a afirmat retoric Lucia Varga.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru MODIFICAREA si completarea CODULUI SILVIC, spre reexaminare, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator.

Sursa foto: realitatea.net