CODUL SILVIC, RESPINS de Camera Deputatilor

Proiectul de modificare a CODULUI SILVIC, adoptat pe articole in Camera Deputatilor

Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a CODULUI SILVIC, cel care a generat numeroase controverse. Potrivit unor amendamente aduse la proiectul de lege, proiectul de COD SILVIC permite proprietarilor de padure privata sa defriseze si sa construiasca pe maximum 500 mp din terenul forestier.

In actualul Cod se permite construirea doar pe 200 mp. O alta prevedere controversata este ca producatorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din paduri proprietate publica a statului. Aceasta prevedere incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului. Pe de alta parte, producatorii de mobila folosesc lemnul prelucrat de firmele de exploatare si prelucrare primara, iar micile firme care fac acest lucru ar putea fi afectate deoarece nu vor putea concura niciodata cu marii producatori de mobila.

Citeste si: Deputatii PSD au pregatit o lege care permite defrisarea padurilor

37 de deputati PSD si unul conservator semnasera un proiect de lege care prevedea ca o suprafata impadurita poate fi defrisata complet pentru construirea de pensiuni, restaurantte sau spatii de agrement. 10 dintre ei sunt proprietari de paduri.

Ideea a fost a deputatului PSD Catalin Radulescu (foto), acesta reusind sa isi convinga alti 37 de colegi sa sustina initiativa, sustinand ca intr-un asemenea mod poate fi incurajat turismul montan.

Sursa foto: maimultverde.ro