CODUL SILVIC a fost ADOPTAT de plenul Camerei Deputatilor, fara amendamentele propuse de liberali. UPDATE

DEPUTATI, SCAPA, INCOMPATIBILITATE, ANI, REGIMUL INCOMPATIBILITATILOR, MODIFICAT, PRESEDINTI, CONSILII JUDETENE, PRIMARI, DEPRE, ADUNARI GENERALE, COMPANII, NIVEL LOCAL, KLAUS IOHANNIS, PROMULGARE

CODUL SILVIC si proiectul legii INSOLVENTEI PERSOANELOR FIZICE vor fi dezbatute miecuri in plenul CAMEREI DEPUTATILOR. Premierul VICTOR PONTA a declarat, luni, ca i-a informat pe cei doi presedinti ai Camerelor “ca vrem sa adoptam, prin OUG sau in cel mai rau caz proiect de lege, legislatia privind interdictia temporara referitoare la exportul de lemne prelucrat”. Liderul PSD a mai adaugat ca “Sunt convins ca avem majoritate si vointa politica pentru a le adopta”.

UPDATE 15.42: CODUL SILVIC a fost ADOPTAT de plenul Camerei Deputatilor, fara amendamentele propuse de liberali. Astfel, actul normativ a fost adoptat cu 218 voturi “pentru”, 95 “impotriva” si 11 abtineri.

Plenul Camerei Deputatilor a respins, totodata, cererea presedintelui KLAUS IOHANNIS de reexaminare a CODULUI SILVIC.

In favoarea raportului comun al Comisiei pentru agricultura, Comisiei pentru mediu si Comisiei juridice de respingere a cererii de reexaminare si adoptare a Legii in forma initiala, au fost 217 voturi pentru, 96 impotriva si noua abtineri.

In dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor, deputatii PNL au propus retrimiterea la comisie a reexaminarii CODULUI SILVIC, motivând ca nu au fost lasati sa depuna amendamente, solicitarea fiind respinsa.

PSD si UDMR au sustinut forma initiala a proiectului, iar PNL a cerut adoptarea reexaminarii.

UPDATE 15.03: Liberalii nu vor sa renunte la amendamentul care scoate pragul de 30% pentru CODUL SILVIC. ”Pragul asta de 30%, si pe care PSD-ul il sustine ca ii cam apartine, e o minciuna. Acest amendament imi apartine mie, un liberal. Sedinta din iunie 2014 e dovada. Va spun ca atunci Codul Silvic a venit cu un prag de 40%, ori eu Stelian Dolha, am facut propunerea pentru 30%, si a fost votat in unanimitate de colegii mei. Am cerut parerea Consiliului Concurentei la vremea respectiva si le-am cerut sa vina cu date despre ce se intâmpla in alte tari. Nu au facut acest lucru”, a precizat deputatul Stelian Dolha.

Cu toate ca deputatii ar trebui sa dea miercuri votul final pentru Codul Silvic, acestia par sa nu se inteleaga asupra amendamentelor codului.

Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (de Agricultura, Mediu si Justitie) au respins saptamana trecuta cererea de reexaminare a CODULUI SILVIC a presedintelui KLAUS IOHANNIS, cu 35 de voturi impotriva si 21 voturi pentru.

Grupul PNL a votat pentru reexaminare, iar restul impotriva. Opozitia a fost nemultumita deoarece cererea de reexaminare s-a supus la vot in integralitate si nu au avut loc discutii pe articolele. In plus, reprezentantii societatii civile, prezenti in sala, nu a fost lasati sa ia cuvantul, desi la inceputul sedintei li s-a promis acest lucru. PNL a depus lunea trecuta la CAMERA DEPUTATILOR, la comisia de specialitate, o serie de amendamente la Codul Silvic prin care se dorea scoaterea restrictiei potrivit careia un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro.

Aceasta prevedere a generat foarte multe controverse, fiind unul dintre principalele motive pentru care presedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege pentru reexaminare in Parlament. Societatea civila a cerut pastrarea acestui prag si l-au acuzat pe Klaus Iohannis ca a retrimis legea in Parlament pentru scoaterea acestui articol, ceea ce ar avantaja firma Holzindustrie. “Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa un volum dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate, astfel incat sa detina sau sa obtina o pozitie de monopol care sa afecteze un interes public major.

In cazul aparitiei suspiciunii de monopol, autoritatea in domeniul silviculturii impreuna cu Consiliul Concurentei se vor autosesiza cu privire la activitatea operatorului economic/grupului de operatori economici in ceea ce priveste incalcarea Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor”, se arata in amenamentul propus de PNL si formulat de deputatii Cristian Chirtes si Tinel Gheorghe.

In plus, PNL dorea sa se reintroduca articolul potrivit caruia suprafetele de padure mai mici de 10 hectare sa se exploateze doar cu amenajament silvic. In mare parte amendamentele propuse de PNL reprezinta obiectiile pe care le-a avut Klaus Iohannis atunci cand proiectul de lege a venit pentru promulgare si a fost retrimis in Parlament. Camera Deputatilor a adoptat la sfarsitul lunii februarie un proiect de modificare a CODULUI SILVIC initiat de un grup de deputati si senatori PSD – PC – UDMR.

Sursa foto: realitatea.net