Coenzima Q10 – Importanță, rol în organism și metode eficiente de suplimentare

Coenzima Q10 este o substanță extrem de importantă care interacționează cu enzimele din organism. Funcționează ca un antioxidant care protejează celulele, iar studiile de specialitate au descoperit și continuă să descopere o mulțime de beneficii pe care le oferă sănătății, în special sistemului cardiovascular. Cel mai bun mod de a-ți proteja inima este să mănânci sănătos și să faci mișcare în mod regulat. Alături de un stil de viață activ și echilibrat, Coenzima Q10 ajută la scăderea tensiunii arteriale, contribuie la ameliorarea migrenelor, scade nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățește simptomele bolii Parkinson, sprijină memoria și înlătură stprile de oboseală și extenuare. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile acestei substanțe atât de asemănătoare cu vitaminele și în același timp, atât de unică.

În ceea ce privește inima și întregul sistem cardiovascular, s-a dovedit, de asemenea, că nivelurile adecvate de Coenzima Q10 în organism ajută la reducerea riscului îngustării arterelor, precum și la îmbunătățirea funcției vasculare.

Un studiu recent a arătat că această coenzimă poate ajuta la îmbunătățirea funcției cardiace după un atac de cord precum și la pacienții cu antecedente în ceea ce privește insuficiența cardiacă.

Cum obții Coenzima Q10 din dietă?

Recomandarea noastră e să adopți o dietă mediteraneană bogată în alimente care mențin indicele glicemic scăzut – cu cât sunt mai puțini carbohidrați, cu atât e mai bine. Construiește-ți dieta axându-te pe produse din pește, ulei de măsline, nuci, semințe, ierburi, cereale integrale, fructe și legume. Aceste alimente reprezintă bază unei diete mediteraneene și oferă niveluri importante de Coenzima Q10, alături de alți nutrienți esențiali și benefici.

Coenzima Q10 se găsește în principal în peștele gras, cum ar fi somonul și macroul, organele animalelor, precum ficatul și rinichii, dar și în surse vegetale cum ar fi alunele. Cu toate acestea, alimentele oferă doar cantități minime de CoQ10.

Cel mai bun mod de a obține Coenzima Q10 este cu ajutorul unui supliment. Se găsește sub două forme: ubichinonă, care apoi se transformă în ubichinol în organism. Cele mai multe studii se concentrează pe această formă de antioxidant.

Asigură-te întotdeauna că suplimentul pe care îl cumperi provine dintr-o sursă de încredere și a fost fabricat la cele mai înalte standarde de calitate internaționale.

Cum funcționeazã Coenzima Q10?

Coenzima Q10 este produsă în fiecare celulă din corpul tău. Este necesară pentru a susține producția de energie în interiorul celulelor. Cele mai mari concentrații se găsesc în ficat, rinichi și inimă, din cauza cantității mari de energie necesară pentru funcționarea acestor organe.

Coenzima Q10 acționează ca un antioxidant, ajută la reducerea leziunilor celulare și combate radicalii liberi. Oxigenul descompune atomii. Antioxidanții pot compensa defalcarea donând electroni atomilor dezechilibrați, acei radicali liberi.

Concluzie

Coenzima Q10 ajută la restabilirea echilibrului în celulele noastre. Producția de Coenzima Q10 din corp scade odată cu vârsta, iar afecțiunile cronice și utilizarea anumitor medicamente pot contribui la scăderea nivelului acesteia în organism. Deși poate fi obținută din alimentație, suplimentele reprezintă cea mai viabilă variantă de creștere a rezervelor, datorită eficienței și a nivelului superior de absorbție.