Colectiv, desemnat cel mai bun film documentar al anului 2020

Colectiv a fost desemnat, sâmbătă seară, cel mai bun documentar din anul 2020 la Premiile Academiei Europene de Film. Lungmetrajul spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

„Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulțumesc”, a declarat regizorul Alexander Nanau după anunţarea premiului.

Colectiv este propunerea României la secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar în 2021.

”Colectiv este un documentar observațional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de All the Presidents’ Men (Toți oamenii președintelui) sau Spotlight”, scrie The Guardian.

„În noiembrie, la opt luni de la debutul pandemiei COVID-19 care devastează în continuare SUA, nu este niciun dubiu că acest film despre pericolele reale ale unui guvern care își minte cetățenii săi despre o criză din sănătate este incredibil de previzibil și reprezintă de fapt o poveste care trage un mare semnal de alarmă. Captivant, incisiv și șocant de puternic, Colectiv este fără doar și poate documentarul anului”, notează Chicago Tribune.