Colind in Banat cu Dubasii din Batesti. Mircea Cartisorean ne vorbeste despre obiceiul colindatului cu dube. VIDEO

In Ajun de Craciun, focul din sobe ramane nestins, portile raman deschise, iar mesele gospodarilor sunt incarcate cu bunatati. Colindatul este un obicei stravechi, o nepretuita zestre spirituala pe care o mostenim din mosi-stramosi. Colindatul cu dube este un obicei pe cat de arhaic pe atat de spectaculos, care in trecut era considerat o forma pagana de celebrare a mortilor si de imbunare a spiritelor. 

Dubasii din Batesti-Timis impreuna cu interpretii Mihaela Petrovici, Mircea Cartisorean si Otilia Radu alaturi de solistii instrumentisti Marian Jarja, Cosmin Lera si Nelutu Radu, ne prezinta un astfel de moment, filmat pe ulitele satului Farasesti,in judetul Timis. 

Interpretul de muzica populara, Mircea Cartisorean, a vorbit, pentru Mondo News, despre obiceiul colindatului cu dube si a dezvaluit de ce a ales sa realizeze acest proiect muzical cu Dubasii din Batesti.

“In pragul celor mai frumoase sarbatori din an, mi-am propus impreuna cu Mihaela Petrovici si Otilia Radu, doua renumite interprete ale cantecului banatean, sa readucem in casele romanilor in tara si diaspora obiceiul colindatului cu dube, pe care il consider extraordinar de valoros, autentic si spectaculos. Am ales Dubasii din Batesti, Timis pentru ca acestia, desi foarte tineri fiind, respecta si pastreaza cu sfintenie, traditia si frumusetea ritmurilor specifice Tarii Fagetului, punand in valoare repertoriul extraordinar pe care l-au mostenit de la inaintasii lor. Zilele trecute am fost oaspetii comunitatii romanesti din Gyula, Ungaria, am colindat la Episcopia Ortodoxa, Centrul Cultural Roman si Primaria din Aletea, la invitatia Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), fiind apreciati si primiti cu un deosebit entuziasm de catre intreaga comunitate”, ne-a declarat Mircea Cartisorean.

“Sunt bucuros sa constat ca demersul nostru place publicului si romanii stiu inca sa aprecieze traditia si obiceiurile romanesti. Avem obligatia morala de a pastra si conserva ce este al nostru si ne-a fost lasat mostenire de catre strabunii nostrii. Doresc tuturor, din tot sufletul, sarbatori imbelsugate, liniste sufleteasca si un an mai bun!”, ne-a mai spus solistul de muzica populara Mircea Cartisorean.

Colindatul stravechi tinea de legatura omului cu spiritele stramosilor. Colindatul cu dube era in trecut, forma pagana de celebrare a mortilor si de imbunare sau alungare a spiritelor. Regretatul etnomuzicolog Emilia Comisel impreuna cu profesorul Ioan Oltean a intreprins si desfasurat in zona Fagetului si de-a lungul Vaii Muresului, numeroase studii si culegeri de folclor care s-au concretizat in doua lucrari de specialitate “Colindam Domnului bunu” si “Hai feciori, cu dubele” in care se regaseste repertoriul exceptional de colinde cu dube. Fiecare sat din aceasta zona are un repertoriu de ritmuri specifice, frumusetea constand in diversitatea acestora.

In Banat si Transilvania se pastreaza cu sfintenie obiceiul colindatului cu dube, care nu seamana catusi de putin cu cel din programele de televiziune, care uneori tind sa vulgarizeze si sa diminueze legatura spirituala cu strabunii nostrii. Filmul pe care il puteti viziona mai jos este realizat in satul Farasesti din judetul Timis, in care se pare ca timpul a stat in loc, netinand cont de trendul vremii, conservand astfel arhitectura, obiceiurile si ritmul desfasurarii vietii taranilor din Muntii Banatului de rasarit.